Belgen willen geen rijhulpsystemen

Moderne auto’s zijn steeds meer uitgerust met rijhulpsystemen. Volgens een studie van verkeersveiligheidsinstituut VIAS willen de Belgen deze systemen echter niet, simpelweg omdat ze de controle over hun wagen willen behouden.

Gepubliceerd op 26 januari 2023
Leestijd : 4 min

Deel

Belgen willen geen rijhulpsystemen

De jongste jaren verschijnen steeds meer rijhulpsystemen in onze auto’s en dit zal blijven toenemen. Hoewel de technologie evolueert en steeds complexere toepassingen mogelijk maakt, komt de wetgever vaak tussen in deze kwestie door een heel veiligheidsarsenaal te verplichten in onze auto’s. Het doel: het aantal verkeersongevallen verminderen. De toevoeging van deze uitrusting heeft in bepaalde gevallen zeker voordeel opgeleverd, maar het positieve effect ervan is niet altijd bewezen.

In 2018 toonde een Nederlandse studie aan dat rijhulpsystemen zelfs ongevallen kunnen uitlokken omdat automobilisten deze systemen niet kunnen beheersen. VIAS volgt die analyse voor een deel. In 2022 stelde VIAS dat rijhulpsystemen in theorie het aantal ongevallen met 40 procent verminderen, maar dat bestuurders vaak niet weten hoe ze deze snufjes moeten gebruiken of zelfs dat ze aanwezig zijn.

assistance-01

Het klopt dat er tegenwoordig steeds meer rijhulpsystemen aanwezig zijn, ook al blijven sommige optioneel: noodremsystemen, rijstrookassistentie, adaptieve cruisecontrol, dodehoekdetectoren enzovoort.

Advertentie – lees hieronder verder

Belgen schakelen alles uit

VIAS deed een onderzoek en vroeg aan Belgen naar hun kennis van rijhulpsystemen én hoe vaak ze die in de dagelijkse praktijk gebruiken. De conclusie bevestigt wat we al wisten: de kennis over de verschillende systemen is vrij laag, ook over systemen die al heel lang bestaan, zoals ABS (antiblokkeersysteem) of ESP (stabiliteitscontrole). Vreemd genoeg zeggen sommige Belgen dat ze rijhulpmiddelen zoals ABS regelmatig uitschakelen (5% van de respondenten), terwijl dit technisch niet mogelijk is. We nemen aan dat ze eigenlijk het ESP bedoelen, dat ook steeds minder uitschakelbaar is (ESP of tractiecontrole zijn vaak alleen onder de 50 km/u te deactiveren).

VIAS heeft ook specifiek gevraagd naar het gebruik van het recente systeem dat de snelheid aanpast naargelang de signalisatie: ISA (Intelligent Speed Adaptation). Automobilisten die hierover beschikken, blijken dit niet te gebruiken en schakelen het uit, want ze willen naar eigen zeggen de controle over hun wagen behouden. Hetzelfde gedrag zien we bij de assistentie voor het overschrijden van wegmarkeringen (LKA).

assistance04

VIAS stelt dat deze systemen niet altijd aanvaard worden omdat sommige (om niet te zeggen de meeste) systemen onvoldoende betrouwbaar zijn en vooral ongewenste reacties veroorzaken (zoals trillingen in het stuurwiel door de LKA). Deze eigenschappen leiden tot onveiligheid en irritatie.

Nog meer ongewenste hulp

Volgens het onderzoek van VIAS houden Belgen ook niet van Park Assist, dat automatisch een parkeerplaats zoekt (of zelfs andere parkeermanoeuvres uitvoert). Opnieuw is het uiteraard een kwestie van de controle te bewaren.

De verklaringen zijn deels tegenstrijdig, want als dezelfde groep de betalende opties moet opsommen die ze zouden kiezen, eindigt Park Assist op de vierde plaats met 9,5 procent van de aankoopintenties, na de airco (eerste met 22,30 procent), het navigatiesysteem (12,3 procent) en de dodehoekdetectie (9,6 procent).

assistance-03

Eerst het comfort

Volgens VIAS verkiest de Belg comfort boven veiligheid. De Belgen vinden in ieder geval een parkeerhulp en rijstrookassistentie de minst overtuigende systemen voor de verkeersveiligheid en verkiezen een multimediapakket. Zelfs de automatische noodremhulp wordt als onbelangrijk beschouwd. Belgen stellen dus weinig vertrouwen in rijhulpmiddelen en zijn bang voor storingen.

Ook vinden de Belgen (een op de zes) dat het rijplezier sterk wordt aangetast door rijhulpsystemen, vooral wanneer ze actief ingrijpen. Wat VIAS zorgen baart, is ook het gebrek aan kennis over de systemen bij de gebruikers, die er soms capaciteiten aan toeschrijven die er niet zijn. De automobilist vertrekt dus met een verkeerd idee, wat zelfs tot meer gevaar kan leiden. Autodealers spelen een cruciale rol om te sensibiliseren en duidelijk uit te leggen hoe deze systemen werken, want de komende jaren zullen ze alleen maar toenemen.

Belangrijkste betalende optie (bron: VIAS)

Airco22,3%
Navigatiesysteem12,3%
Dodehoekdetectie9,6%
Parkeerhulp9,5%
Multimediapakket8,5%
Automatische noodrem7,9%
Interactieve snelheidsbegrenzer (ISA)5,5%
Vermoeidheidsdetectie4,8%
Metaalkleur3,6%
Zetel- of stuurverwarming3,6%
Panoramisch dak3,5%
Zwarte doos (registratie van ongevallen)3,1%
Rijstrookassistent2,6%
Aluminium velgen1,7%
Handenvrije toegang/start1,5%

 

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
51.060 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
51.060 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.