Straks te koop: de eerste vliegende elektrische auto

Varende auto’s, zelfrijdende auto’s, de Fiat Multipla  … het valt zo gek niet te bedenken of het is al eens de revue gepasseerd. Deze hoort ook in het rijtje: de auto die kan vliegen. Geen showmodel, deze Alef Flying Car gaat effectief in productie.

Gepubliceerd op 28 februari 2025
Leestijd : 4 min
Straks te koop: de eerste vliegende elektrische auto

Sciencefictionfans mogen eindelijk hun hart ophalen: de vliegende auto is geen hersenspinsel meer. Op de Silicon Valley Auto Show stal de Alef Flying Car de show, en dit keer was het geen tekening op een PowerPoint of een conceptmodel dat voor eeuwig zal vastzitten in de verre toekomst. Nee, deze elektrische auto kan écht vliegen, en gaat straks zelfs in productie. De zoveelste gekke mobiliteitsvondst gedoemd om te mislukken na een rondje durfkapitaal? Of zit er meer achter?

Beloftes invullen

CEO en medeoprichter Jim Dukhovny weet dat de meeste mensen sceptisch waren én dat nog steeds zijn. Vliegende auto’s zijn immers al decennialang een belofte die nooit wordt ingelost. Maar Alef Aeronautic wil dat beeld doorbreken. Om de critici, die liever met hun voetjes op de grond blijven, lik op stuk te geven, voerde het bedrijf een demonstratie. Daarbij ging de auto effectief van de grond en vloog over een geparkeerde SUV. 

still

De Alef Flying Car rijdt als een gewone auto tot je beslist dat de file je te veel wordt. Met één druk op de knop stijgt hij - net als een drone - verticaal op en vliegt hij naar zijn bestemming. Volledig elektrisch, met een rijbereik van 320 kilometer en een vluchtbereik van 160 kilometer. Klinkt goed, maar er kruipt een klein addertje door het gras: de prijs. Wie zich als eerste eigenaar wil kronen van dit staaltje techniek, mag 300.000 dollar neertellen. Een koopje als je het vergelijkt met een privéjet. Maar nog altijd dik aan de prijs voor wie gewoon wat sneller op het werk wil geraken.

Advertentie – lees hieronder verder

Dus de bestelbonnen vliegen nog niet bepaald de deur uit? Alef beweert dat er toch al meer dan 3.300 exemplaren zijn gereserveerd. Klanten kunnen hun naam op de wachtlijst zetten voor een bescheiden 150 dollar, terwijl een plekje in de priority queue 1.500 dollar kost. De geïnteresseerden hoeven er ook geen jaren op te wachten, zoals bij bijvoorbeeld de nog steeds niet geleverde Tesla Roadster die al vijf jaar vertraging heeft. De productie zou eind dit jaar of begin 2026 van start moeten gaan. Toch nog een een vuiltje aan de lucht: de regelgevers in de VS moeten eerst hun zegen geven. De Federal Aviation Administration (FAA) heeft al een voorlopige goedkeuring verleend, maar of de Alef echt snel boven de file zal zweven, blijft koffiedik kijken.

zijdelingsevlucht

Anders dan de andere?

Wat maakt deze vliegende auto anders dan de talloze andere mislukte pogingen uit het verleden? In tegenstelling tot de meeste concurrenten, die op quadcopterdesigns vertrouwen (zoals de XPeng X2 op het afgelopen Autosalon van Brussel die overigens geen banden heeft maar helikopterrails), verbergt Alef de rotorbladen netjes binnen de carrosserie. Het resultaat? Een wagen die er dus op de grond nog steeds uitziet als een auto, in plaats van een vliegende grasmaaier. 

Alef werd in 2015 opgericht en kreeg steun van Draper Associates, die eerder ook Tesla en SpaceX onder hun vleugels namen. Hun uiteindelijke doel is vliegende auto’s toegankelijk maken voor het gewone volk. Daarom plannen ze tegen 2035 een budgetvriendelijker Model Z op de markt te brengen voor zo’n 35.000 dollar. Maar dat verhaaltje van duur naar betaalbaar hoorden we ook al bij de start-ups van zonnewagens, zoals Lightyear en Sono Motors. Twee bedrijven die ondertussen failliet zijn.  

Aan technologie en ambitie ontbreekt het dus niet. Of we binnenkort allemaal als een soort Jetsons naar het werk vliegen, blijft voorlopig nog een grote vraag. Eén ding is zeker: Alef wil met zijn demonstratie de deur openzetten voor een toekomst waarin een vliegende auto niet langer een van de pot gerukt idee is. Over een debuut in Europa laat het bedrijf voorlopig nog niets los. 

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door Piet Andries Autojournalist
Gocar marketplace
50.224 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Gocar marketplace
50.224 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.