Leasingwagen kopen: Goed idee… of niet?

In België rijden nog steeds veel bedrijfswagens rond en die worden na de beëindiging van het leasingcontract verkocht. De vraag is of je er goed aan doet om zo’n auto te kopen…

Leasingwagen kopen: Goed idee… of niet?

Jaarlijks keren zo’n 150.000 fleetwagens na afloop van het gebruikscontract terug bij naar de leasingmaatschappij. Slechts 10% daarvan wordt doorverkocht aan particulieren, de rest aan dealers, voornamelijk voor de export.

Bij de overhandiging aan de leasemaatschappij worden deze voertuigen grondig geïnspecteerd en worden alleen de mooiste en die met de minste kilometers op de particuliere markt verkocht, meestal via gespecialiseerde platforms. Een kat in een zak zal dus zeer zeldzaam zijn.

Bovendien worden leaseauto’s in principe onderhouden bij officiële dealers en zijn ze over het algemeen goed uitgerust én aantrekkelijk geprijsd op de tweedehandsmarkt. De andere kant van de medaille is dat ze vaak zeer neutrale kleuren hebben (zwart, grijs of wit) en dat je geen zicht hebt op het rijgedrag van de vorige bestuurder, al is dit laatste natuurlijk ook het geval bij haast elke tweedehandswagen.