"Al in vroegste fase van dit project besloten we om zowat alles te veranderen aan de BMW’s zoals we ze vandaag kennen”, aldus de Nederlandse hoofdontwerper Adrian Van Hooydonk in een interview met de website Motor1.com. “Van elk stukje technologie tot elk stukje design, het wordt helemaal nieuw.”
Dat de aankomende generatie BMW’s radicaal gaat breken met het verleden, zal voor sommige liefhebbers van het Duitse merk goed nieuws zijn. De jongste generatie ontwerpen stuitte immers vaak op forse kritiek, niet in het minst die van modellen als de 7 Reeks, iX of XM. De tekenafdeling van het merk worstelde het voorbije decennium ook duidelijk met het voorwielaangedreven platform en de proporties van compactere modellen als de 2 Reeks Gran Coupe of de huidige X2.
Desondanks bleef het merk goed in de markt liggen. Wereldwijd blijft het al jarenlang Mercedes voor in de categorie van de luxemerken, met een verkoop van 2,2 miljoen auto’s. In België is BMW zelfs al jaren absolute marktleider.

Advertentie – lees hieronder verder
Nieuwe modelgeneratie
Het houdt de Beiers niet tegen het geweer van schouder te veranderen, met een reeks nieuwe elektrische auto’s onder de naam ‘Neue Klasse’, naar analogie met een reeks even vernieuwende modellen in de jaren 60. De eerste, de iX3, komt in de loop van 2025.
De oefening was, aldus Van Hooydonk (foto onder), “hoe we de essentie van BMW naar voor kunnen brengen met minder elementen, minder lijnen en minder details.” Prototypes en conceptauto’s, en ook al recente modellen als de 5 Reeks en X3, tonen effectief een duidelijke terugkeer naar minimalisme, met grote en minder door sierlijnen onderbroken oppervlakken, en een radicaal hertekende neus.
De fameuze nieren, waarmee BMW’s altijd van ver herkenbaar waren, worden voortaan uitgerokken over de ganse breedte van de auto, met de koplampen aan weerszijden ingewerkt.
“Het wordt een zodanig grote stap dat het bijna zal lijken alsof we één modelgeneratie hebben overgeslagen”, aldus de Nederlander, die al sinds 2009 de leiding heeft over de liefst 700 man sterke ontwerpafdeling van de BMW-groep.

Gebeitelde positie
Dat een hoofdontwerper zo lang in positie blijft, is hoogst uitzonderlijk, zeker gezien de kritiek die vaak luid weerklonk op de producten die onder zijn auspiciën naar buiten kwamen. De Nederlands-Limburger is al sinds 1992 aan boord bij BMW, en beide partijen blijken erg trouw aan elkaar.
Zelfs tijdens de regelmatige turbulenties op de ontwerpafdeling, die mogelijk de inconsistente kwaliteit van werk verklaren. Vorig jaar werd Domagoj Dukec, verantwoordelijk voor de vormgeving bij het merk BMW, bijvoorbeeld nog bij zustermerk Rolls-Royce geparkeerd en kreeg Maximilian Missoni, afkomstig van Polestar, de leiding over de Beierse divisie.
Dukec zat zelf nauwelijks 5 jaar, en dus minder dan 1 modelgeneratie, op die stoel. Ook zijn voorganger Jozef Kaban was destijds weggestuurd naar Rolls-Royce; of “Siberië”, zoals een waarnemer het smalend noemde, en daar een half jaar later alweer vertrokken. Voordien hadden invloedrijke topontwerpers als Karim Habib, Anders Warming en Benoit Jacob ook al hun biezen gepakt in München (Warming is inmiddels weer aan boord).
Het Bangle-tijdperk
Ook begin deze eeuw brak BMW al eens radicaal met zijn eigen huisstijl, onder de Amerikaanse hoofdontwerper Chris Bangle, die vandaag geregeld genoemd wordt als bezieler van een hele generatie ontwerpers.
De stijlbreuk volgde na een periode waarin de Duitsers naar eigen zeggen een eindpunt hadden bereikt in de vormtaal van de jaren 80 en 90. Bangle gooide, met behulp van nieuwe ontwerp- en productietechnieken, het roer helemaal om.
Ontwerpen als de eertijdse 7 en 5 Reeks werden aanvankelijk verguisd, maar sommige weerstonden de tand des tijds prima en ogen soms 20 jaar na datum nog steeds fris. In het Bangle-tijdperk zag BMW zijn verkoop ook spectaculair groeien en groeide het uit tot de nummer één onder de luxemerken. Afwachten of de nieuwe generatie modellen hetzelfde effect gaat sorteren.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be