Verkeersveiligheid

Alcohol aan het stuur: dagelijks 80 PV’s

De nieuwe BOB-campagne is gelanceerd. Een noodzaak, want de Belgen blijven drinken als ze achter het stuur kruipen. De cijfers zijn nog steeds even alarmerend.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 11 jun. 2022 | Leestijd: 5 min

Rijden onder invloed van alcohol blijft een terugkerend fenomeen in België, zoals we leren bij de lancering van de nieuwe BOB-campagne die deze zomer op onze wegen te zien zal zijn. Dit jaar zal de campagne “Deze keer ben ik Bob ” heten. Ze werd bedacht door VIAS, samen met Assuralia en de vzw Belgische Brouwers.

Je kan je afvragen wat het belang is van de herhaling van deze nationale bewustmakingscampagne buiten de eindejaarsperiode. Maar blijkbaar is deze campagne echt noodzakelijk gezien de zeer verontrustende cijfers van rijden onder invloed.

Advertentie – lees hieronder verder

Een op de vijf Belgen

Om het belang van deze nieuwe campagne aan te tonen, vertrouwen VIAS en zijn partners op een nieuwe Europese enquête in 11 EU-landen. Het toont aan dat de Belgen het meest toegeven te rijden met een hoeveelheid alcohol in het bloed die veel hoger is dan wat is toegestaan. In België zouden dat zelfs 19% bedragen, terwijl het Europese gemiddelde 9% is. Dit toont aan in welke mate de Belg niet heeft begrepen welk gevaar deze overmatige consumptie van alcohol voor zichzelf en andere gebruikers vormt.

VIAS meldt dat er In 2021 3.514 ongevallen werden geregistreerd met personen die te veel hadden gedronken, terwijl we nog in een pandemiejaar zaten met gesloten restaurants en afgelaste feestelijke evenementen. Statistieken tonen ook aan dat de zomerperiode problematisch blijft, met één op de acht ongevallen waarbij een dronken bestuurder betrokken was.

Gemiddeld 1,7 g/l

De situatie is nog problematischer, omdat het gemiddelde alcoholgehalte dat werd geregistreerd onder de gecontroleerde bestuurders ongeveer 1,7 g/l is, dat is meer dan drie keer de toegestane limiet (0,5 g/l). Dit is natuurlijk enorm. En kan je afvragen hoe mensen met zo’n hoog alcoholgehalte nog steeds achter het stuur kunnen kruipen, zelfs als we weten dat de effecten van de ene persoon tot de andere verschillen.

Les Belges continuent de prendre le volant après avoir consommé de l’alcool...

In de eerste helft van 2021 werden ruim 15.000 bestuurders beboet voor overmatig alcoholgebruik, wat overeenkomt met meer dan 83 meldingen per dag! In dezelfde periode kwamen 33 mensen om het leven tijdens het rijden door alcohol.

Voor VIAS is deze situatie problematisch, omdat het aantal verkeersdoden door alcoholgebruik nog steeds niet afneemt. Een andere VIAS-studie geeft aan dat als bestuurders de regels zouden volgen, dit de dood van 115 mensen per jaar en de verwondingen van 5.000 andere gebruikers zou voorkomen. Noteer hierbij dat zwakke gebruikers (voetgangers en fietsers) bijzonder worden blootgesteld, omdat een ongeval met een dronken bestuurder het risico op ernstig letsel met 63% verhoogt.

Deze situatie dwingt de overheid tot ‘harde acties’ om bestuurders die onder invloed rijden aan te pakken, maar om er ook aan te herinneren welke verwoestingen alcohol tijdens het rijden kan aanrichten. In dit kader wordt van 24 tot en met 27 juni 2022 een alcoholvrij weekend georganiseerd, net na de examens van de studenten. Je bent gewaarschuwd! De timing van VIAS is wellicht geen toeval, want momenteel ligt het project van een rijbewijs met punten op tafel bij de overheid, dat tot doel heeft om bestuurders onder invloed en recidivisten zwaarder te straffen.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon