In totaal werden er vorig jaar 4.308 dossiers opgemaakt voor landgenoten die het terugkommoment, dat een praktisch gedeelte en een groepsgesprek bevat, aan zich voorbij hebben laten gaan of die het pas na de “aanmaningsperiode” hebben gevolgd, zo meldt HLN, volgens cijfers van het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld).
Concreet zijn 2.610 jonge bestuurders effectief nooit komen opdagen. Zowel zij als de 1.698 personen die het terugkommoment pas hebben beleefd nadat de termijn tijdens dewelke het terugkommoment moet worden gevolgd eigenlijk al verstreken was, riskeren een sanctie in de vorm van een boete.
En tijdens corona?
Tijdens de covid-crisis werden er een tijd lang geen terugkommomenten georganiseerd. Voor zij die dan hadden moeten gaan, werd de termijn over meerdere jaren verspreid. De pandemie mag volgens de overheid dus niet als een excuus worden beschouwd.
Advertentie – lees hieronder verder
Bovendien zijn de meeste jonge chauffeurs wel netjes in orde. In 2021 hebben zo’n 34.900 autobestuurders die hun rijbewijs nog niet zo lang hebben, de bijkomende “opfrissingscursus”, die overigens 108 euro per persoon kost, gevolgd.
Wie moet moet naar een terugkommoment?
Wie in Vlaanderen een rijbewijs B heeft gehaald, moet 6 tot 9 maanden later naar het terugkommoment, althans als die persoon in een Vlaamse gemeente of stad woont bij de afloop van de termijn. Het geldt voor wie het laatste voorlopig rijbewijs in Vlaanderen heeft aangevraagd vanaf 1/10/2017 (behalve door verlies of diefstal of de wijziging van begeleider).
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be