Nieuw fenomeen: Zoom, Teams- en Google Meet-ongevallen

Verzekeraars merken op dat online vergaderen vanuit de auto steeds vaker de oorzaak is van verkeersongevallen en trekken daarom aan de alarmbel: “Niet doen, dit is levensgevaarlijk!”

Gepubliceerd op 13 oktober 2021
Leestijd : 2 min

Deel

Nieuw fenomeen: Zoom, Teams- en Google Meet-ongevallen

Sedert de coronacrisis is telewerken echt doorgebroken en vinden vergaderingen tussen werknemers en collega’s steeds vaker online plaats via allerlei applicaties zoals Zoom, Microsoft Teams en Google Meet.

Op zich is dat een fantastische evolutie die vele mensen toelaat om flexibeler én efficiënter te werken, maar er schuilt ook een gevaar in…

De online vergaderapplicaties kan je immers niet alleen thuis achter je computer in je bureau gebruiken, maar eveneens mobiel via een smartphone of tablet. En dus ook in de wagen, al rijdend. En dat is natuurlijk zeer gevaarlijk omdat de aandacht van de bestuurder hierdoor sterk wordt afgeleid met uiteraard een enorm verhoogde kans op ongevallen.

Deze tendens is ook de verzekeringssector opgevallen die nu aan de alarmklok luidt, vooraleer de situatie totaal uit de hand loopt. Online vergaderen is nu eenmaal niet hetzelfde als handsfree bellen en vergt door de verschillende stemmen en slides veel meer concentratie van de bestuurder met een groter risico op de zogenaamde ‘Zoom-ongelukken’.

Advertentie – lees hieronder verder

20% van de bedrijven

meeting-zoom-teams-smartphone-driving

De Nederlandse verzekeraar Interpolis deed hierover een onderzoek waaruit blijkt dat bij 20% van de gecontacteerde bedrijven het personeel geregeld vanuit de auto inlogt bij een meeting.

“Het aantal schadeclaims zit weer terug op het niveau voor corona terwijl dat met de verkeersdrukte nog niet het geval is. Dat is zorgwekkend. We vrezen dan ook voor een groeiend aantal ‘Zoom-ongelukken’ op onze wegen’’, verklaarde een woordvoerder van Interpolis aan AD.

Echt wetenschappelijk onderzoek is er natuurlijk nog niet gebeurd over dit nieuwe verkeersfenomeen, maar algemeen kan je stellen dat met gewoon bellen de kans op een ongeval verdubbelt.

Als een bestuurder een berichtje leest of typt, verzesvoudigt die kans al. En bij een nog complexere communicatievorm zoals online vergaderen met presentaties wordt het natuurlijk helemaal gevaarlijk. Daarom lanceert de verzekeringssector een oproep om bij voorkeur niet meer onderweg online te vergaderen, maar wel gewoon thuis of op kantoor.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door Alain De Jong journalist, tekstschrijver, communicatiespecialist

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Boetes
Misbruiken lokale overheden trajectcontroles om geld te verdienen?

De wildgroei van trajectcontroles – vooral in Vlaanderen – wordt vaak voorgesteld als een maatregel voor de verkeersveiligheid. Maar vooral de schatkist van de gemeentes lijkt ervan te profiteren, want zij kunnen administratieve boetes opleggen voor kleine overtredingen. Vlaanderen wil dit controleren en ervoor zorgen dat lokale overheden geen misbruik maken van de situatie. Zal het huidige repressieve beleid veranderen?

Tot 06:00 3 min David Leclercq
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.