Zijn recidivisten het nieuwe doelwit van de overheid om de verkeersveiligheid op de Belgische wegen te verbeteren? Daar lijkt het op. Het is immers een feit in de rechtbanken: er gaat geen dag voorbij zonder dat rechters zware straffen uitspreken tegen recidivisten die drugs of alcohol gebruikt hebben of te snel reden. Maar de opgelegde straffen volstaan blijkbaar niet: vroeg of laat staan deze automobilisten weer voor de rechter.
Wetsontwerp
Door deze situatie en omdat er steeds meer verkeerszaken in de media verschijnen, willen verschillende politieke partijen ingrijpen. Vooral de MR, N-VA en Vooruit willen het arsenaal aan maatregelen tegen onverantwoorde bestuurders versterken. De Franstalige liberalen hebben zopas een wetsvoorstel ingediend dat momenteel behandeld wordt in de Kamercommissie Mobiliteit. Aanleiding voor het initiatief was helaas een tragisch incident met een 19-jarige die werd doodgereden door een dronken bestuurder en die amper vijftien dagen na het incident zijn rijbewijs kon terugkrijgen in afwachting van zijn proces.
Het doel van het wetsvoorstel van Sophie Wilmès en Benoît Piedboeuf is uiteraard om recidivisten aan te pakken. De intrekking van het rijbewijs moet verplicht worden “bij verkeersongevallen veroorzaakt door zeer zware overtredingen met ernstig letsel of de dood van anderen, tot de uitspraak in eerste aanleg tegen de dader”, luidt het. Het is niet normaal dat de slachtoffers van een tragedie de dader zien rondlopen alsof er niets gebeurd is.
Advertentie – lees hieronder verder
Ook de auto
Maar de N-VA en Vooruit willen nog verder gaan. Naast de intrekking van het rijbewijs verdedigen de twee Vlaamse partijen ook het idee om de auto van de dader immobiel te maken. De rechter zou dan verplicht zijn om “de inbeslagname te bevelen van het voertuig van elke bestuurder die hij veroordeelt voor rijden ondanks een ontzegging van de rijbevoegdheid”.
Tot nu toe werd deze inbeslagname overgelaten aan het oordeel van de rechter. Maar de nieuwe wet wil deze maatregel verplichten. Het voertuig zou dan worden geïmmobiliseerd met een wielklem of opgeslagen worden. Mogelijk gebeurt dat ook als de dader een voertuig van iemand anders gebruikt dat hem werd toevertrouwd. Deze aanpak verandert dus de situatie en legt ook de verantwoordelijkheid bij de familieleden van recidivisten of zware overtreders. Overtreders worden dus alsmaar strenger aangepakt en dat is in dit geval geen slechte zaak...
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be