Onze auto's worden steeds comfortabeler en veiliger, dat staat vast. Dankzij technologieën die zich blijven ontwikkelen, maar die ook de prijzen van auto's blijven opdrijven. Soms zelfs zo erg dat ze bepaalde modellen de nek omdraaien. Dit is bijvoorbeeld het geval bij kleine auto's, die de afgelopen jaren zo goed als uit de catalogi en showrooms zijn verdwenen. Ze moeten immers aan zulke hoge veiligheidsnormen voldoen (meestal opgelegd door regelgeving) dat ze simpelweg niet meer rendabel zijn.
Bovendien hebben opeenvolgende economische crisissen de afgelopen jaren geleid tot een sterke inflatie, die ook de autosector hard heeft getroffen. In vier jaar tijd zijn de prijzen met maar liefst 41% gestegen, vooral bij kleinere voertuigen.
Wat met rijhulpsystemen?
Deze evolutie zorgt er ook voor dat auto's na een ongeval duurder zijn om te herstellen. In een interview met SudInfo meldt expertisebureau Xolutions dat de gemiddelde reparatiekosten sinds 2018 met 35,3% zijn gestegen. Waar een herstelling toen gemiddeld 1.600 à 1.700 euro kostte, is dat bedrag vandaag opgelopen tot 2.200 à 2.300 euro. Een aanzienlijk verschil. Uiteraard spelen de stijgende prijzen van onderdelen en uurloon een rol, maar dat is niet de enige verklaring.

Advertentie – lees hieronder verder
Volgens Xolutions hebben rijhulpsystemen een aanzienlijke impact op de stijgende reparatiekosten. De voorbeelden zijn concreet: vijf jaar geleden duurde het gemiddeld 5 tot 6 uur om een bumper te demonteren en te herstellen. Vandaag duurt dat eerder 8 uur, simpelweg omdat parkeersensoren, camera’s en radars van de adaptieve cruisecontrol eerst verwijderd en achteraf opnieuw gekalibreerd moeten worden. Logischerwijs neemt dit extra tijd in beslag.
Daarnaast is niet alleen de demontage of montage van onderdelen een probleem. Wanneer een reparateur met elektronische systemen werkt, moeten de sensoren vaak opnieuw worden afgesteld om correct te functioneren. Dit geldt bijvoorbeeld bij het vervangen van een voorruit, waarbij alle camera’s en sensoren die de weg in de gaten houden opnieuw moeten worden gekalibreerd.

Duurder dan je zou denken
Sommige kostenstijgingen zijn gemakkelijk te begrijpen, maar andere minder. Neem bijvoorbeeld de buitenspiegels, die steeds vaker zijn uitgerust met technologieën zoals elektrische bediening, verwarming en dodehoekdetectie. Hierdoor kunnen de kosten tot drie keer hoger uitvallen dan bij een eenvoudige mechanische spiegel.
Hetzelfde geldt voor koplampen: waar vroeger halogeenlampen standaard waren, zien we nu led-, matrix- en laserverlichting, met prijzen die soms duizenden euro’s bedragen. Dit brengt extra kosten met zich mee voor klanten en verzekeraars, die vervolgens ook hun premies verhogen. Recent besteedden we zo nog aandacht aan de torenhoge prijzen van autoverlichting.
Hoewel rijhulpsystemen een positieve bijdrage kunnen leveren aan de verkeersveiligheid, hebben ze ook hun keerzijde bij ongevallen. En die ongevallen gebeuren nog altijd even vaak als voorheen. Dit betekent dat rijhulpsystemen misschien niet zoveel helpen als gedacht, of dat automobilisten simpelweg minder oplettend worden…
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be