Wie zijn de spookrijders in België?

We horen regelmatig waarschuwingen op de radio over spookrijders - en dat is niet zonder reden. Met 350 tot 400 meldingen per jaar zijn ze geen uitzondering. Maar wie zijn deze bestuurders? Hebben ze een typisch profiel?

Gepubliceerd op 30 januari 2025
Leestijd : 3 min
Wie zijn de spookrijders in België?

Automobilisten die vaak onderweg zijn, kennen de waarschuwingen op de radio maar al te goed: programma’s worden onderbroken om een spookrijder aan te kondigen. Dit gevaarlijke gedrag waarbij tegen de richting in wordt gereden, meestal op snelwegen, komt vaker voor dan je denkt. Volgens VIAS worden jaarlijks tussen de 350 en 400 spookrijders geteld. En dat is slechts het topje van de ijsberg, want niet alle gevallen worden geregistreerd. Soms slaat niemand alarm, of daagt de fout bij de spookrijder en keert hij tijdig om.

Volgens VIAS leiden spookrijders niet altijd tot ongevallen, maar in de afgelopen tien jaar gebeurden er toch 122, gemiddeld iets meer dan één per maand. Daarbij raakten 193 mensen gewond, waarvan 47 ernstig en 146 licht. Tragisch genoeg verloren 28 mensen het leven - dat is gemiddeld drie doden en negentien gewonden per jaar. Met een sterftecijfer van 28% zijn deze ongevallen bijzonder dodelijk, zeker omdat snelwegen normaal gesproken goed beveiligd zijn met vangrails en middenbermen en slechts 3% van alle verkeersongevallen met letsel voor hun rekening nemen.

37

Welke profielen?

Maar wie zijn die bestuurders die spookrijden? Zijn ze afgeleid, onder invloed, of speelt er iets anders? VIAS heeft het fenomeen onderzocht en de redenen blijken soms ronduit bizar. Sommige spookrijders keren om om files of politiecontroles te vermijden, anderen doen het uit wanhoop bij een zelfmoordpoging. Daarnaast spelen een slecht richtingsgevoel of onduidelijkheid over verkeersborden, vooral bij op- en afritten, een rol. Ook zijn er bestuurders die een afrit missen en in plaats van door te rijden, gewoon een U-bocht maken om alsnog af te slaan. Ongelooflijk, toch?

Advertentie – lees hieronder verder

Maar dit gedrag komt niet uit het niets. Volgens VIAS rijdt een groot deel van de spookrijders die een ongeval veroorzaken onder invloed van alcohol of drugs. Deze cijfers zijn uiteraard gebaseerd op bestuurders die na een ongeval werden getest, wat betekent dat de werkelijke aantallen mogelijk nog hoger liggen.

Wat verder opvalt: spookrijders zijn meestal mannen (76%), vooral tussen de 25 en 34 jaar (30%) en tussen de 35 en 54 jaar (26%). Ook senioren zijn opvallend vertegenwoordigd: 24% van de spookrijders is ouder dan 65, terwijl zij slechts 5% van alle verkeersongevallen veroorzaken. Daarnaast blijkt dat in 41% van de gevallen de bestuurder onder invloed was van ofwel alcohol of drugs.

Om spookrijders te voorkomen, installeren wegbeheerders steeds vaker lichtsignalen bij snelwegafritten. Deze lichten gaan af zodra een voertuig de afrit in de verkeerde richting neemt. Een goed initiatief, maar de vraag blijft of het echt helpt - zeker als alcohol of drugs een rol spelen.

2147786060

Wat te doen als je een spookrijder tegenkomt?

Een spookrijder tegenkomen kan schrikken zijn, maar het is cruciaal om koelbloedig te blijven en juist te handelen. Zie je een auto in de verkeerde richting? Blijf dan zoveel mogelijk rechts, desnoods op de vluchtstrook. Knipper met je koplampen om de bestuurder te waarschuwen en bel, indien mogelijk, direct de politie.

Ben jij per ongeluk zelf de spookrijder? Vertraag onmiddellijk, zet je koplampen en alarmlichten aan. Op de snelweg zonder verkeer voor je? Rijd dan naar de vluchtstrook en stop daar. Is dat niet mogelijk, blijf dan zo ver mogelijk rechts zodat tegemoetkomend verkeer je kan ontwijken. Het is misschien lastig zo op het scherp van de snee, maar het kan levens redden.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist
Gocar marketplace
47.767 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Gocar marketplace
47.767 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.