Hoewel het gebruik van waterstofauto’s overtuigend is, wordt het alternatief op dit moment slechts verkozen door een handjevol fabrikanten, voornamelijk in Azië.
De gedwongen overgang naar elektrische auto’s heeft de plannen van veel fabrikanten verstoord en ze hebben zichzelf moeten reorganiseren om in alle haast batterij-elektrische auto’s te ontwikkelen om het bijzonder strakke schema bij te houden dat is opgelegd door de autoriteiten in verschillende delen van de wereld, waaronder Europa.
Waarom waterstof opgeven, of deze oplossing op zijn minst uitstellen? Simpelweg omdat brandstofcellen nog steeds duur zijn om te produceren en de vloedgolf van groene waterstof op zich laat wachten.
Het is waar dat regeringen van plan zijn om groene waterstof zo snel mogelijk op grote schaal te produceren, maar de prioriteit zou liggen bij de industrie en een paar zware vervoermiddelen (treinen, vrachtwagens, scheepvaart). In eerste instantie tenminste.
Advertentie – lees hieronder verder
Al in 2026 terug in de gunst?
Natuurlijk hebben sommige fabrikanten waterstof niet opgegeven. Integendeel: ze blijven er rotsvast in geloven, ook voor individuele vervoermiddelen. Dit is het geval bij Toyota, dat zojuist heeft aangekondigd dat deze technologie snel vooruitgang zal boeken tussen nu en 2026, met andere woorden over slechts 3 jaar.
Het Japanse bedrijf belooft dat er tegen die tijd een nieuwe generatie brandstofcellen beschikbaar zal zijn die 50% goedkoper te produceren zal zijn en die de actieradius met 20% zal vergroten, terwijl ze nog steeds goedkoper in onderhoud zijn dan een dieselmotor.
De vraag verhogen om de kosten te verlagen
Deze prijsverlaging is echter alleen mogelijk als de productievolumes toenemen. En dus ook de vraag. Daarom zal Toyota ook zijn waterstoffabriek reorganiseren om sneller beslissingen over dit onderwerp te kunnen nemen.
Het zal ook meer waterstof produceren om de invoering van deze voertuigen te ondersteunen, met prioriteit voor de commerciële sector. Maar het is duidelijk dat als het werkt, het niet lang zal duren voordat particuliere voertuigen op grote schaal waterstof gaan gebruiken.
Voor de productie van waterstof zegt Toyota een nieuwe elektrolyse-installatie te hebben ontwikkeld, evenals installaties die op biogas werken. Volgens het Japanse bedrijf kunnen de kosten in 2030 met 50% zijn gedaald als er 200.000 eenheden worden geproduceerd.
Ook auto’s
Toyota, dat vaak sceptisch is geweest over de enkelvoudige oplossing van de elektrische auto, blijft de waterstofroute volgen. En waarschijnlijk terecht, want het is deze mix van mogelijkheden die groene mobiliteit mogelijk zal maken die aan ieders behoeften voldoet.
In feite is dat precies wat de autofabrikant eerder dit jaar demonstreerde met de twee AE86-concepten, de ene volledig geëlektrificeerd en de andere rijdend op waterstof. Zeker iets om in de gaten te houden.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be