De voorbije weken werden opmerkelijk meer diefstallen van brandstof uit voertuigen vastgesteld. Hoe is dat te verklaren? Wellicht door de hoogoplopende prijs van benzine en diesel die door de kaap van 2 euro per liter gaat. Dat zet blijkbaar meer mensen aan om op het dievenpad te gaan en brandstof uit een geparkeerde wagen te tappen. Op zich is dat trouwens een eenvoudige klus die met een rubber slangetje lukt.
Vaak bedraagt de buit slechts 10 of 20 liter, goed voor 20 tot 40 euro. Maar blijkbaar vindt men dat het risico waard in deze barre economische tijden, waarin heel wat mensen zeer krap bij kas zitten. Uiteraard is dit een criminele daad die de dader een veroordeling zal opleveren als hij betrapt wordt.
Erger dan de gestolen brandstof, is vaak de schade die aan het voertuig werd toegebracht. Bij de meeste hedendaagse wagens wordt het tankluikje immers met de centrale vergrendeling afgesloten en komt er dus breekwerk aan te pas om aan de vulopening te raken. Als naast het sluitmechanisme, ook het koetswerk en de lak zijn beschadigd, kunnen de herstelkosten al gauw enkele honderden euro’s bedragen. En dat is erg zuur voor de benadeelde eigenaar van de wagen.
Wat kan je ertegen doen?
Advertentie – lees hieronder verder
In principe is de brandstoftank van de meeste auto’s beveiligd door het afgesloten luikje. Maar aangezien dat tegenwoordig schaamteloos wordt opgebroken, is een tankdop met een slot kopen de enige mogelijke optie om de brutale brandstofdieven proberen tegen te houden. Het probleem hierbij is dat steeds meer voertuigen geen afzonderlijke tankdop meer hebben, zodat deze oplossing dan meteen vervalt.
Het enige wat je dan kan doen, is je auto zoveel mogelijk in een afgesloten garage parkeren of op een plaats met veel passage, wat de dieven wellicht zal afschrikken.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be