Het Klimaatakkoord van Parijs is een serieuze kluif. De bedoeling is dat landen, met inbegrip van België, CO2-neutraal (ook wel klimaatneutraal) zijn tegen 2050. Er werden al verschillende scenario’s ontwikkeld op basis van een online beschikbaar instrument waarmee kan worden “gespeeld” met de ambitieniveaus van meer dan honderd hefbomen in alle sectoren van de samenleving (energieproductie, vervoer, gebouwen, landbouw enzovoort) en waarmee de impact op de forse vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en op het verbruik van hulpbronnen kan worden beoordeeld.
Mentaliteitswijziging
Een mentaliteitswijziging is sowieso aan de orde. Op het vlak van mobiliteit en huisvesting, maar ook wat voeding betreft. Daarnaast ligt er onder andere een “technologisch” scenario op tafel, gericht op de ontplooiing van technologieën voor meer energie-efficiëntie en koolstofarme alternatieven zoals synthetische brandstoffen of waterstof.
Technisch haalbaar?
Men is tot de conclusie gekomen dat CO2-neutraliteit tegen 2050 technisch haalbaar is in België, “ook al betekent dit een grote uitdaging in alle sectoren en zijn er systemische veranderingen nodig, zowel op mentaliteits- als op technologisch vlak. De bedoeling is dat we met zijn allen minder reizen (de gemiddelde Belg rijdt 13.000 km per jaar) en onze eetgewoonten veranderen, met name door minder vlees te consumeren, willen we de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk kunnen verminderen.”
Advertentie – lees hieronder verder
Investeringen in infrastructuur
Het ziet er ook naar uit dat de overgang naar koolstofneutraliteit een heel pak investeringen in infrastructuur zal vergen, dat we een einde moeten maken aan het gebruik van fossiele brandstoffen en massaal zullen moeten overstappen op hernieuwbare energie, specifieker wind- en zonne-energie.
De federale minister van Klimaat, Zakia Khattabi, verwelkomde de beschikbaarheid van dit “nieuwe strategische besluitvormingsinstrument”, dat het publieke en maatschappelijke debat moet aanwakkeren. De diversiteit van de gepresenteerde scenario’s “laat veel ruimte voor dialoog en publiek debat”, aldus de minister, die het rapport vervolgens ter beschikking zal stellen van alle regeringen en parlementen die ons land rijk is. “De democratische kwestie staat centraal in de overgang, en alleen samen en met volledige kennis van zaken zullen we onze klimaatdoelstellingen kunnen bereiken,” aldus Khattabi.
Milieu-organisaties
De verschillende bekende milieu-ngo’s (Greenpeace, WWF, Inter-Environment Wallonie en Bond Beter Leefmilieu) omschrijven de studie omschreven als “een stap in de goede richting omdat ze aantoont dat België zich kan en moet engageren voor deze doelstelling: de enige is die ons in staat zal stellen onder een opwarming van 1,5°C te blijven”. Deze ngo’s zijn van mening dat België “zijn uitstoot van broeikasgassen drastisch moet verminderen, wat het sinds 2015 niet meer heeft gedaan” en zelfs al tegen 2040 koolstofneutraliteit moet bereiken. Tientallen landen alsook de Europese Unie, die vandaag samen verantwoordelijk zijn voor 73% van de uitstoot van broeikasgassen, hebben zich er al toe verbonden om tegen 2050 koolstofneutraliteit te bereiken.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be