Boorddocumenten van auto’s binnenkort digitaal?

De registratie van auto’s blijft een reëel probleem in het dagelijks leven. Om diefstal of verlies te voorkomen, blijven veel automobilisten fotokopieën gebruiken, wat nog steeds illegaal is. Daarom wil staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) tegen eind 2023 de inschrijvingsdocumenten van auto’s integreren in de digitale portefeuille.

Gepubliceerd op 1 augustus 2023
Leestijd : 2 min

Deel

Boorddocumenten van auto’s binnenkort digitaal?

Bij een controle langs de weg is het nog steeds verplicht om de originele documenten van het voertuig aan de politie te tonen: het keuringsbewijs, gelijkvormigheidsattest en natuurlijk het inschrijvingsbewijs, dat nu in twee delen is opgesplitst: een deel dat thuis kan worden gelaten en een deel dat in de auto moet liggen.

Sinds 2020 hoeft alleen de verzekeringskaart niet meer aan boord te zijn, en er is ook een digitale versie beschikbaar. Dat gezegd hebbende, rijden veel automobilisten rond met een fotokopie van de andere documenten, of zelfs eenvoudige foto’s op hun smartphone. Dit is natuurlijk verboden en de kans is groot dat deze mensen worden uitgenodigd op het politiebureau om deze documenten te laten zien en, in sommige gevallen, een boete te krijgen of dat hun voertuig uit het verkeer wordt gehaald.

Hoewel het idee om zich te beschermen tegen diefstal of verlies van boorddocumenten natuurlijk lovenswaardig is, kan het ook tot problemen leiden, zoals bij de technische keuring: als de originelen ontbreken, kan het bezoek gewoon worden geweigerd en in beide gevallen staat de automobilist in de kou, omdat hij of zij een nieuwe afspraak moet maken en meer moet betalen.

51719837448_ff62d14123_k-1

Advertentie – lees hieronder verder

Een digitale portemonnee

Maar vanaf 2023 gaat de situatie veranderen. De staatssecretaris voor Digitalisering, Mathieu Michel (MR), bereidt een project voor van een digitale portemonnee die alle officiële documenten van een burger zou samenbrengen.

Identiteitskaarten en rijbewijzen, maar ook andere documenten zoals het kentekenbewijs, keuringbewijs en gelijkvormigheidsattest, hoeven niet meer fysiek in het voertuig aanwezig te zijn.

Aangezien dit instrument door de autoriteiten ter beschikking wordt gesteld, zou de naleving ervan voldoende moeten zijn en door de ordehandhavers moeten worden aanvaard. De vraag blijft echter wat er gebeurt als een andere persoon (bijvoorbeeld een kind in een gezin) het voertuig in kwestie gebruikt.

Volgens Mathieu Michel zou dit ook het geval zijn, omdat de digitale portemonnee “gedeeld” kan worden met andere geautoriseerde leden. Maar je moet er wel aan denken om dit te doen, of je krijgt te maken met dezelfde boetes als nu. Het valt ook nog te bezien hoe deze documenten kunnen worden gecertificeerd in de digitale portemonnee, en of dit de deur openzet voor vervalsing.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Lees meer over
Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
51.883 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
51.883 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.