Het effect van alcohol is niet voor elke automobilist hetzelfde

Alcoholgebruik blijft een plaag achter het stuur, wat natuurlijk het hele jaar door geldt en niet alleen tijdens de feestdagen. Niettemin zullen de controles dit jaar zoals altijd weer worden opgevoerd en is het belangrijk om te onthouden dat niet alle bestuurders hetzelfde zijn als het gaat om de effecten van alcohol.

Gepubliceerd op 19 december 2023
Leestijd : 3 min

Deel

Het effect van alcohol is niet voor elke automobilist hetzelfde

De feestdagen zijn een tijd waar veel mensen naar uitkijken. In het hart van de winter is het een periode om samen te komen met familie en vrienden onder het genot van een lekkere maaltijd en vaak ook een goed glas. Maar je wilt niet dat de festiviteiten dramatisch aflopen en daarom voert de politie dit jaar haar controles weer op.

Maar waar of wanneer moet je stoppen met drinken? En zijn we allemaal gelijk als het op drinken aankomt? Het antwoord is duidelijk nee, zoals een test van VIAS met Sud Info aantoont. Want menselijke lichamen zijn allemaal verschillend en gaan niet op dezelfde manier met alcohol om. Leeftijd, geslacht, lichaamsbouw en waarschijnlijk ook gewoontes spelen een rol.

6 ‘testers’

VIAS en Sud Info voerden een volledige test uit met 6 personen, allemaal verschillend, die 4 glazen rode wijn (14°) dronken. De resultaten toonden aan dat de limiet voor bijna alle deelnemers werd bereikt met 2 glazen (0,5 g/l). In het begin steeg het consumptietempo, maar naarmate ze meer aten, vertraagde het verbruik (er werden meer kleine slokjes genomen) en stabiliseerde het tempo.

Bij het 4e glas explodeerde het niveau evenwel, variërend van 0,61 tot 0,77 g/l, wat natuurlijk boven de limiet ligt om terug achter het stuur te kruipen. Slechts bij één deelnemer bleef het niveau verrassend stabiel (0,44 g/l), waarschijnlijk omdat zijn lichaam gebruik had gemaakt van het voedsel om de vertering van alcohol anders te regelen.

Advertentie – lees hieronder verder

iStock-1388208764

Geen regel

Er zijn dus geen regels en alle stofwisselingsprocessen reageren anders op alcoholgebruik. Tijdens een test kan iemand zich nog in de stijgende fase bevinden en een paar minuten later nog steeds een hoger niveau hebben. Dit komt omdat de absorptie niet onmiddellijk gebeurt.

In het algemeen zijn verschillende factoren van invloed op schommelingen in alcoholpromillage: lichaamsgrootte speelt een rol, maar ook drinkgewoonten, zegt VIAS. Natuurlijk kan vermoeidheid het resultaat beïnvloeden, net als het al dan niet eten. In elk geval blijkt uit alle studies dat het verschil tussen mannen en vrouwen aanzienlijk is. De noodzaak om met mate te drinken moet worden benadrukt, en dit betekent ook dat de gastheer moet oppassen dat hij de glazen niet te vol schenkt. Een glas wijn zou 10 cl moeten zijn, terwijl een glas sterke drank 3 cl zou moeten zijn. Maar veel mensen vullen hun glazen met meer dan deze ‘aanbevolen’ hoeveelheid.

Vergeet niet dat de boetes snel oplopen. Onder de 0,8 is het al 179 euro plus een rijverbod van 3 uur. Boven de 0,8? Dan stijgt de boete naar… 420 euro, een rijverbod van 6 uur en waarschijnlijk een rijverbod van 15 dagen. Fijne feestdagen allemaal!

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
51.875 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
51.875 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.