Boetes

Mag je andere weggebruikers waarschuwen voor snelheidscontroles?

Onlangs werd een bestuurder door de politie op de bon geslingerd omdat hij andere weggebruikers attent maakte op een flitscontrole die verderop stond opgesteld. Is dat dan echt verboden?

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 10 mrt. 2023 | Leestijd: 3 min

Deze feiten vonden plaats in de regio Diest tijdens een verkeersactie van de politiezone Demerdal-DSZ. Een automobilist merkte een flitscontrole op en besloot het tegemoetkomend verkeer te waarschuwen door te knipperen met zijn grootlichten. Vervolgens stopte hij verderop langs de baan en ging daar verder met zijn knipperende boodschap via de grootlichten van zijn auto. Uiteindelijk greep de politie in en gaf de man een boete van 116 euro wegens oneigenlijk gebruik van de grootlichten.

Kan dit zomaar? Toch wel, want dit valt onder “incorrect gebruik van de lichten”, zoals beschreven in artikel 30.1 van de Wegcode. Dit is trouwens een inbreuk van de tweede graad, omdat je zo mogelijk een tegenligger kan verblinden. De boete kost 116 euro plus administratiekosten.

Advertentie – lees hieronder verder

politiecontrole

Ook niet toeteren

Hoe kan je dan wel andere weggebruikers waarschuwen voor een flitscontrole verderop? Mag je daarvoor wel een claxon gebruiken? Evenmin, want “geluidssignalen zijn enkel toegelaten om een noodzakelijke waarschuwing te geven om een ongeval te voorkomen, en alleen buiten de bebouwde kom, wanneer je een bestuurder die je wil inhalen moet waarschuwen”. Bovendien moeten deze geluidssignalen zo kort mogelijk zijn, wat betekent dat je als de hele tijd verderop langs de weg staan toeteren, zoals de automobilist met zijn lichten aan het knipperen was, dat evenmin is toegelaten.

Twee keer geflitst, één keer betalen?

Zwaaien mag wel

Wat je wel kan doen is het toekomend verkeer attent maken op de snelheidscontrole door bijvoorbeeld te zwaaien. Natuurlijk moet ook dit gebeuren op een veilige manier waarbij je het normale verkeer niet hindert. Een andere mogelijkheid is de andere weggebruikers op de hoogte te brengen via een bericht in een app voor flitscontroles. Dat is waarschijnlijk de meest efficiënte en veiligste manier, die je ook geen boete zal opleveren.

Soms wordt aangehaald dat het een vorm asociaal gedrag is als je de flitscontroles ‘verklikt’ en zo het werk van de politie bemoeilijkt. Andere zullen dit dan weer net als een vorm van sociaal gedrag zien omdat je de mensen behoedt voor een boete en hen aanzet om hun snelheid te controleren en te verlagen.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon