Boetes

In Parijs regent het videotagging-boetes!

Sinds enkele jaren gebruikt Parijs de 1200 bewakingscamera’s die over haar grondgebied verspreid staan om automobilisten te bekeuren. En met succes, althans voor de autoriteiten, want elke dag worden 1.000 (!) boetes uitgedeeld.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 9 mrt. 2023 | Leestijd: 3 min

De stad Parijs bewaakt haar wegen al enkele jaren met videobewakingscamera’s. Er is niets heel nieuws, behalve dat deze apparaten talrijk zijn, want er zijn er vandaag niet minder dan 1.200! Deze grote bezetting op het grondgebied heeft geleid tot een evolutie: het gebruik van deze camera’s om verkeersovertredingen op te sporen en te bestraffen.

Volgens de krant Le Figaro worden hiervoor slechts enkele honderden van deze apparaten gebruikt, maar hun efficiëntie is hoog, want ze kunnen tot 1.000 boetes per dag aan de politie melden, met een gemiddelde van 643 overtredingen per dag in 2022. Automobilisten zijn zich dus niet bewust geweest van de toegenomen dreiging, want in 2018 meldden deze camera’s 400 bekeuringen per dag. De boodschap is dus niet overgekomen.

Advertentie – lees hieronder verder

Een speciale ruimte

Met dit in het achterhoofd hebben de autoriteiten besloten om harder op te treden. Voortaan is een hele kamer van de Dienst Gemeentepolitie en Preventie (DPMP) gewijd aan het zogenaamde videotaggen. Achter de camera registreert een beëdigd ambtenaar de overtreding en stuurt die door naar het automatisch verwerkingsbureau Imparabel.

Nieuw is dat dit apparaat het ook mogelijk maakt zeer lichte overtredingen te bestraffen, d.w.z. overtredingen die gewoonlijk niet worden aangepakt omdat ze in de ogen van de wet geen misdrijf of overtreding vormen. Dit is bijvoorbeeld het geval voor het rijden over een busbaan of op een fietspad of voor het inrijden van fietssluizen, d.w.z. de voor fietsers gereserveerde zones voor voetgangersoversteekplaatsen.

velo-ville-couloir

Het is duidelijk dat de autoriteiten het beleid van de stad Parijs om de fiets boven de auto te verkiezen, willen ondersteunen. We kunnen ons voorstellen dat deze technieken ook in België worden toegepast, aangezien het beleid van de huidige ministers van Mobiliteit overeenstemt met dat van Anne Hidalgo, burgemeester van Parijs. En aangezien het aandeel van de fiets in het Belgische reisverkeer toeneemt, zullen de autoriteiten niet eens ver hoeven te zoeken naar argumenten…

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon