Belastingen

Vlaamse regering wil belasting op oldtimer fors verhogen

Vlaanderen zit met een serieus gat in de begroting en om dat te vullen, moeten er onpopulaire maatregelen genomen worden, zo klinkt het. De politiek overweegt nu om de jaarlijkse verkeersbelasting van oldtimers (wagens met een O-nummerplaat) meer dan te verdubbelen.

Geschreven door Joris Bosseloo | 29/09/2021

De Vlaamse overheid denkt aan een verhoging van het jaarlijkse tarief naar 100 euro, een heel pak meer dan de 46,23 euro die eigenaars van een klassieke auto momenteel moeten betalen. Dit bedrag wordt jaarlijks in juli aangepast aan de index.

De BEHVA (Belgian Historic Vehicle Association) is alles behalve te spreken over deze potentiële aanpassing van het belastingtarief voor klassieke wagens (ouder dan 30 jaar vanaf 2022). Enerzijds omdat er geen overleg heeft plaatsgevonden, anderzijds omdat oldtimers in België gemiddeld nog geen 1.200 km per jaar afleggen.

Komt daarbij dat ze bepaalde LEZ’s enkel met een dagpas mogen betreden, wat op zich al een vorm van belastingen is.

Averechts effect

oldtimer Mercedes

De associatie heeft al overleg gevraagd met Matthias Diependaele, Vlaams Minister van Financiën en lid van de NV-A, om de kwestie te bespreken.

Volgens de BEHVA kan de belastingverhoging een averechts effect hebben, zoals de verhoging van de prijs van een gepersonaliseerde nummerplaat van 1.000 naar 2.000 euro (die uiteindelijk weer naar 1.000 euro werd gebracht).

De Vlaamse overheid wil ongeveer 8,7 miljoen euro besparen, al schat de BEHVA de kans dat dit effectief zal lukken bijzonder klein in.

Artikelfoto: Jonas Jaeken / Unsplash

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's