Het is geen geheim: de toekomst van de fabriek van Audi Brussels in Vorst ziet er niet goed uit. Hoewel de fabriek gegarandeerd tot 2026 zal blijven produceren, is het helemaal niet zeker dat er hierna een nieuw model zal worden gebouwd. Het Duitse merk heeft er immers voor gekozen om de productie van de toekomstige Q8 te verplaatsen naar Mexico en waarschijnlijk ook China.
Deze delicate economische situatie heeft de Belgische regering ertoe aangezet zich te mengen in de discussies tussen de fabriek en de Duitse groep, om de voortzetting te onderhandelen en mogelijks financiële steun te bieden aan de fabrikant, waarvan de verkoop van elektrische auto’s afneemt. Op die manier wil de regering het verlies van duizenden banen vermijden, waaronder 3.000 rechtstreekse.
Vrijdag hebben vertegenwoordigers van alle regionale overheden, op uitnodiging van de federale premier Alexander De Croo (Open VLD), de topfunctionarissen van de fabrikant ontmoet, waaronder de directeur strategische planning van Audi in Ingolstadt, Karl Meier. Het doel was om de plannen van Audi te begrijpen en een reeks voorstellen op tafel te leggen om hen in Vorst te houden.
Drie scenario’s
Het probleem is dat alle toekomstige elektrische modellen die de komende jaren op de markt zullen komen, al zijn toegewezen aan andere productielocaties dan Audi Brussels. Dat betekent dat er nog een model zou moeten overblijven die nog niet onthuld is. En dat is geen zekerheid. Dat is het eerste scenario.
Advertentie – lees hieronder verder
Er is nog een tweede scenario: dat de Audi Brussels-fabriek een “overloopfabriek” wordt, een site die het productieoverschot verwerkt dat niet door andere fabrieken kan worden verwerkt. Toegegeven, dit scenario is eerder onwaarschijnlijk, enerzijds omdat andere productiesites nog marge hebbe, en anderzijds is het onduidelijk hoe dit mogelijk zou zijn in een markt die gekenmerkt wordt door een daling van de vraag – en een overcapaciteit bij VW van ongeveer 10%. Financieel gezien zou het een beetje gek zijn om dit soort scenario te overwegen, wetende dat het maanden duurt om fabrieken voor te bereiden met de benodigde productiemiddelen.
Het derde scenario is om van Audi Brussels een leverancier van reserveonderdelen te maken. Zoals batterijpakketten, met de expertise van het fabriekspersoneel, en het recyclen van deze pakketten. Maar ook hier hebben we onze twijfels, aangezien Oost-Europese landen veel competitiever zijn op vlak van lonen.
Een toekomst in het rood?
Men vraagt zich af of Audi niet een beetje een spel speelt om op die manier de Belgische autoriteiten, de vakbonden en het fabriekspersoneel voor te bereiden op een volledige sluiting? Dit zou onvermijdelijk leiden tot een sociaal bloedbad, gezien het aantal leveranciers rond de fabriek. Volgens onze collega’s bij De Tijd, is dat wat sommige vakbondsleden denken.
Ondertussen hebben alle partijen beloofd de verschillende scenario’s verder te onderzoeken en binnenkort opnieuw samen te komen. Aan de andere kant heeft de Belgische regering aangegeven dat ze snel een financieel steunplan voor de fabriek zal opstellen. Wordt vervolgd…
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be