De Car-Pass, die in België al jaren van kracht is, staat bekend als een zeer doeltreffend instrument tegen kilometerfraude. En net zoals auto’s technologisch geavanceerder worden, evolueert de Car-Pass mee, in 2024 door nog meer informatie te bevatten om consumenten betere informatie te geven over de staat van een voertuig, en dus over de mate van veiligheid die deze biedt.
In een interview met Le Soir zei Michel Peelman, directeur van Car Pass, dat “De Car-Pass zal evolueren naar een digitaal onderhoudsboekje”. Kortom, het doel is om meer info te verzamelen, met de nadruk op geconnecteerde auto’s. Sinds 1 januari 2020 zijn autofabrikanten en importeurs van nieuwe wagens verplicht om de kilometerstand van dergelijke modellen vier keer per jaar door te geven. De gegevensstroom van de modellen in kwestie (die nu al 10% van de jaarlijkse gegevens vertegenwoordigt) moet het risico op fraude verder naar beneden halen. Het probleem: constructeurs leven de regel lang niet allemaal na.
Boetes
Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand (Open VLD) heeft besloten om de duimschroeven aan te draaien en strengere boetes in te voeren voor fabrikanten die de gevraagde gegevens niet verstrekken. Maar het is niet zeker dat de autobouwers positief zullen reageren op het Belgische verzoek, aangezien er in andere Europese landen geen gelijkaardige wettelijke verplichting bestaat. Dat is natuurlijk jammer, want een gemeenschappelijk systeem zou het zeker mogelijk maken om de fraude met kilometertellers in Europa drastisch terug te dringen.
Voor de Belgische Economische Inspectie betekent de Car-Pass een grote toegevoegde waarde voor de consument en de industrie moet hiervan bewust worden gemaakt – en de regels gehandhaafd.
Advertentie – lees hieronder verder
Elektrische auto’s onder de loep
De “interesse” in het verzamelen van deze gegevens heeft natuurlijk te maken met elektrische auto’s, die steeds talrijker worden op onze wegen, maar die ook steeds minder vaak naar de garage gaan. Daarom wil men het huidige systeem verder ontwikkelen en relevante info kunnen blijven aanbieden voor zowel kopers als verkopers.
Car-Pass voert voor alle duidelijkheid zelf regelmatig controles uit. In 2022 werden 299 bedrijven gescreend, waarbij voorrang werd gegeven aan bedrijven die verdacht werden van inbreuken. 19,4% van hen had geen gegevens verstrekt. Dit lijkt hoog, maar het aantal inbreuken daalt: een jaar eerder was dit nog 26,7%.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be