In dit land en bij dit merk is de kans op tellerfraude het grootst

Volgens een recente studie blijft tellerfraude in Europa een miljardenbusiness. Er schuilt een sprankeltje hoop op beterschap in de jongste cijfers. Maar wat vooral blijkt is dat België een modelvoorbeeld blijft voor de aanpak van deze vorm van oplichting.

Gepubliceerd op 14 februari 2025
Leestijd : 4 min

Deel

In dit land en bij dit merk is de kans op tellerfraude het grootst

CarVertical, een bedrijf dat zich richt op het verstrekken van data over voertuighistoriek, heeft een nieuw rapport gepubliceerd over de manipulatie van kilometerstanden. Het bedrijf neemt daarbij de hele Europese markt onder de loep, bekeek de fraude op het niveau van de verschillende automerken en duidt ook het land aan dat het zwaarst wordt getroffen.

Uit de studie blijkt dat bijna één op de twintig tweedehandsautos die in 2024 in Europa werden verkocht, met een valse kilometerstand te maken hadden. Het goede nieuws is dat de trend afneemt. Het percentage is namelijk licht gedaald (van 5,3 procent in 2023 naar 4,9 procent in 2024), maar het slechte nieuws is dat de impact voor de markt zorgwekkend blijft. Vooral omdat er geen grensoverschrijdende sancties zijn. In Letland, met erg milde straffen, loop je de grootste kans op het bedrog. Met 12,1% staat het bovenaan de lijst in Europa.

Aantrekkelijke winsten

Kilometerfraude kost Europese autobezitters jaarlijks miljarden euros. Daarnaast ondermijnt het het vertrouwen in de tweedehandsmarkt. Volgens de Europese Unie is er jaarlijks bijna 9 miljard euro mee gemoeid. Aantrekkelijke winsten voor een makkelijk bedrog.

Advertentie – lees hieronder verder

In de jaren tachtig en negentig was geknoei met tellers wijdverspreid, nadien nam het af, maar lijkt nu opnieuw op te flakkeren. Volgens auto-expert Matas Buzelis van carVertical worden vooral autos in de internationale handel getroffen. Oneerlijke handelaars manipuleren kilometertellers om hun marges te verhogen en schade te verdoezelen, stelt hij.

Maar niet alleen garagisten maken er hun handen vuil aan. Door de opkomst van private-leasingcontracten met strikte kilometerlimieten komen ook meer particuliere automobilisten in de verleiding om een beroep te doen optellercorrectiediensten’. Zo moeten ze bij aflevering van hun auto niet opleggen voor extra kilometers.

Daarbij is het niet zo dat elektrische voertuigen immuun zijn voor het fenomeen. Onderzoek in het Verenigd Koninkrijk wees uit dat 2,6 procent van de gecontroleerde elektrische voertuigen een gemanipuleerde tellerstand had, meer dan benzinemodellen. De software van moderne auto’s maakt hen zeker niet beter bestand tegen de slechte bedoelingen dan de goede oude mechanische odometer.

Kia_cee'd

Geknoei met Kia’s

Volgens carVertical leidt dit tot een overschatting van de marktwaarde van een tweedehandsauto met gemiddeld 29 procent. De totale jaarlijkse schade bedraagt meer dan één miljard euro in het fel geplaagde Polen (Oost-Europa kampt sowieso meer met het probleem), achthonderd miljoen euro in Frankrijk en zevenhonderdtwintig miljoen euro in Italië. In het Verenigd Koninkrijk, waar het aantal fraudegevallen lager ligt, verliest de markt nog steeds ruim negenhonderd miljoen euro per jaar aan kilometerfraude.

Uit het onderzoek, met het Verenigd Koninkrijk als voorbeeldmarkt, blijkt dat bepaalde merken vaker meer lijden onder de praktijk dan andere. Kia staat helemaal bovenaan de ranglijst, gevolgd door Nissan en Dacia. Daarnaast blijken ook Subaru, Citroën, Peugeot en Renault kwetsbaar.

car-pass
© @CarPass

België geeft een lesje

CarVertical legt de vinger er niet al te nadrukkelijk op - wellicht omdat het bedrijf zelf diensten aanbiedt om de praktijk tegen te gaan - maar eens te meer blijkt dat België Europa een lesje geeft in de aanpak tegen tellerfraude. Met de Car-Pass zijn garages sinds 2006 verplicht om tellerstanden door te geven aan een centrale database. Sinds kort worden deze Belgische gegevens ook in Nederland opgenomen.

Michel Peelman, gedelegeerd bestuurder van de vzw Car-Pass bevestigt: “Ons eenvoudige, maar efficiënte model heeft ertoe geleid dat tellerfraude in België nog nauwelijks voorkomt.” Bij de laatste tellingen werden zo’n 1.500 gevallen ontdekt. België pleit al jaren voor een Europese Car-Pass, maar er is nog geen concrete regelgeving.

Binnen Europa bestaan enorme verschillen in sancties voor tellerfraude, maar meestal zijn ze niet mals. Frankrijk hanteert de zwaarste boetes, tot driehonderdduizend euro en in Polen kan de fraude bestraft worden met drie maanden tot vijf jaar gevangenisstraf. Zwitserland, daarentegen, beschouwt het zelfs niet als een misdrijf. In België kan de strafsom tot 3.000 euro bedragen met een gevangenisstraf tot 3 jaar. CarVertical wijst erop dat het vaak moeilijk is om de schuld toe te kennen. Ook hier bewijst de Car-Pass dat voorkomen beter is dan genezen.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door Piet Andries Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
51.273 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
51.273 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.