Als je een beroep doet op een advocaat om je te vertegenwoordigen op de politierechtbank, ben je meestal niet verplicht om daar ook zelf aanwezig te zijn. Een uitzondering kan bv. bestaan als de rechter vraagt dat je ook persoonlijk op de zitting aanwezig bent.
Het is niet omdat je niet verplicht bent om aanwezig te zijn dat het niet nuttig kan zijn om dat te doen. Soms ‘apprecieert’ de rechtbank wel eens je persoonlijke aanwezigheid en kan dat leiden tot een mildere straf. Overleg dan ook met je advocaat of die het aangewezen vindt dat je ook zelf op de rechtbank aanwezig bent.
Hoe je gedragen?
Ben je zelf op de rechtbank aanwezig dan hoeft dat niet in maatpak te zijn. Doe gewone propere kledij aan en zorg dat je er ‘verzorgd’ uitziet. Gedraag je ook beleefd. Dat betekent dan ook dat je de rechtbank correct aanspreekt ‘mijnheer/mevrouw de rechter’, dat je recht staat als de rechter je iets vraagt, dat je kauwgom en petten of hoeden achterwege laat en dat je je smartphone afzet.
Advertentie – lees hieronder verder
Wat zeggen?
Ook dat overleg je best vooraf met je advocaat. Als je de feiten kan betwisten geef je maar beter aan waarom je het niet eens kan zijn met de tenlasteleggingen. Kan je dat integendeel niet, dan is het veelal aangewezen de nodige spijt te betonen en aan te geven dat je je excuseert en dat het niet meer zal gebeuren.
Vaak kan dat van aard zijn om een lagere straf met zich te brengen. Je kan eventueel ook een vergoelijking geven voor de feiten (na overleg met je advocaat).
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be