Mobiliteit

Top 10 van drukste Belgische steden

Zoals elk jaar heeft navigatiespecialist TomTom een lijst opgesteld van de drukste steden in België. De cijfers gaan over 2022, hoewel er ook al een trend zichtbaar is in 2023: een lichte daling van de files. Maar door de inflatie blijven de economische en maatschappelijke kosten van files torenhoog oplopen.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 10 okt. 2023 | Leestijd: 3 min

Niemand zal het ontkennen: files op onze wegen vormen een echte plaag. Files betekenen onvermijdelijk tijdverlies, stress en natuurlijk aanzienlijke financiële verliezen voor ons land. Werknemers die in de file staan, produceren immers geen waarde.

De kosten van files worden elk jaar berekend door de nieuwe tool Belgian Mobility Dashboard, die door FEBIAC (de federatie van de auto-industrie) en het VBO (Verbond van Belgische Ondernemingen) samen werd opgezet. In 2022 werden deze kosten geschat op 4,8 miljard euro. De tool ziet weliswaar een lichte daling van de files begin 2023, maar de kosten kunnen in de toekomst toch nog veel hoger uitvallen, simpelweg omdat een verloren werkuur in de file vandaag door de inflatie meer kost dan in 2022.

Advertentie – lees hieronder verder

3,6 miljard verlies

Dit verklaart waarom files in 2023 al 3,6 miljard euro gekost hebben, waarvan 502 miljoen euro alleen al in september, wat 26 miljoen euro meer is dan in 2022. Het record van 2022 van 4,8 miljard euro kan weleens verbrijzeld worden. Het enige goede nieuws is dat, naast deze hogere kosten, de gemiddelde tijd die verloren gaat in de file een beetje daalt: met 6 procent tegenover 2022, of 6 minuten 14 seconden.

classementtop10

Tabel: ©TomTom

Belgische steden met meeste files

Natuurlijk zitten niet alle Belgische steden in hetzelfde schuitje qua files. Dat blijkt uit gegevens van navigatiespecialist TomTom. In Brussel duurt het bijvoorbeeld 25 minuten en 30 seconden om 10 km af te leggen. Dat maakt van onze hoofdstad een van de drukste steden van de wereld, met een zevende plaats in Europa en een veertiende plaats wereldwijd.

Zoals verwacht, komt Antwerpen op de tweede plaats. In deze stad duurt het 14 minuten en 40 seconden om 10 km af te leggen, aanzienlijk minder dan in Brussel. Daarna volgen Luik, Gent en Charleroi. Alle reistijden zijn ook gestegen, met uitzondering van Gent (-40 sec) en Leuven (-20 sec). Zou deze trend het gevolg zijn van de uittocht van de steden naar het platteland na covid? Dat blijkt niet uit de analyse. Let ook op de zeer verschillende gemiddelde snelheden van stad tot stad: meer dan 50 km/u in de laatste zes steden op de ranglijst, tegenover slechts 20 km/u in Brussel.

 

Op zoek naar een wagen? Zoek, vind en koop uw volgende auto op Gocar.be!

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon