Een nieuwe auto kopen

Een nieuwe auto kopen: in België of in Europa?

Het BTW-percentage verschilt van land tot land. Een nieuwe auto zal in België dus een andere richtprijs hebben dan elders. Maar of het dan ook interessant is om in het buitenland een auto te kopen, is nog een ander paar mouwen…

Gocar.be | Gepubliceerd op 20 nov. 2016 | Leestijd: 3 min

Wie buiten België koopt, moet rekening houden met bepaalde formaliteiten en extra kosten. De Europese wetgever spreekt overigens enkel van ‘nieuw’ als er minder dan 6.000 km met de wagen gereden is en hij niet langer dan 6 maanden geleden ingeschreven werd. Is dit het geval? Dan kan je de vierwieler gerust kopen en hoef je er ter plaatse geen belastingen op te betalen, maar eenmaal in België zal de fiscus wél 21% BTW eisen.

Er bestaan verchillende mogelijkheden om een in het buitenland aangekochte auto naar België te halen. Ofwel pik je hem zelf op met een oplegger (meestal de goedkoopste oplossing), ofwel laat je een professionele firma het werk doen (duur maar interessanter voor lange afstanden) ofwel vraag je zogeheten transitplaten aan in het land waar je de auto koopt. In de meeste gevallen kan de verkoper je daaraan helpen. Let wel, transitplaten mogen maar een beperkte periode gebruikt worden en tijdens de rit moet de auto over een voorlopige verzekering beschikken.

Advertentie – lees hieronder verder

Eenmaal in België moet je je aanmelden bij een douanekantoor, met de aankoopfactuur, het inschrijvingsbewijs van het land van oorsprong (als je dat verkregen hebt tenminste) en een certificaat “aanvraag tot inschrijving”. Met die aanvraag stap je vervolgens naar een kantoor van de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV).

Wat er nog te doen staat? Zoals bij elke auto: het betalen van de inschrijvingstaks en de rijtaks, en eventueel een “ecomalus”. Daarover lees je meer in het zevende artikel van deze gids…

Van plan om binnenkort een tweedehandsauto te kopen? Klik dan hier om het grootste zoekertjesaanbod van België te ontdekken! Je kan er niet enkel auto’s kopen maar ook gratis verkopen!

Ben je eerder geïnteresseerd in een nieuwe auto? Dan kan je op Gocar.be terecht om de ideale nieuwe stockwagen te vinden bij een verdeler in de buurt!

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon
Back top icon