Wie buiten België koopt, moet rekening houden met bepaalde formaliteiten en extra kosten. De Europese wetgever spreekt overigens enkel van ‘nieuw’ als er minder dan 6.000 km met de wagen gereden is en hij niet langer dan 6 maanden geleden ingeschreven werd. Is dit het geval? Dan kan je de vierwieler gerust kopen en hoef je er ter plaatse geen belastingen op te betalen, maar eenmaal in België zal de fiscus wél 21% BTW eisen.
Er bestaan verchillende mogelijkheden om een in het buitenland aangekochte auto naar België te halen. Ofwel pik je hem zelf op met een oplegger (meestal de goedkoopste oplossing), ofwel laat je een professionele firma het werk doen (duur maar interessanter voor lange afstanden) ofwel vraag je zogeheten transitplaten aan in het land waar je de auto koopt. In de meeste gevallen kan de verkoper je daaraan helpen. Let wel, transitplaten mogen maar een beperkte periode gebruikt worden en tijdens de rit moet de auto over een voorlopige verzekering beschikken.
Eenmaal in België moet je je aanmelden bij een douanekantoor, met de aankoopfactuur, het inschrijvingsbewijs van het land van oorsprong (als je dat verkregen hebt tenminste) en een certificaat “aanvraag tot inschrijving”. Met die aanvraag stap je vervolgens naar een kantoor van de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV).
Wat er nog te doen staat? Zoals bij elke auto: het betalen van de inschrijvingstaks en de rijtaks, en eventueel een “ecomalus”. Daarover lees je meer in het zevende artikel van deze gids…
Van plan om binnenkort een tweedehandsauto te kopen? Klik dan hier om het grootste zoekertjesaanbod van België te ontdekken! Je kan er niet enkel auto’s kopen maar ook gratis verkopen!
Advertentie – lees hieronder verder
Ben je eerder geïnteresseerd in een nieuwe auto? Dan kan je op Gocar.be terecht om de ideale nieuwe stockwagen te vinden bij een verdeler in de buurt!
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be