Advies

Hoe voorkom je dat je koppeling snel versleten is?

Op een auto met een handgeschakelde versnellingsbak blijft de koppeling een duur onderdeel om te vervangen als het versleten is. Om de levensduur te verlengen, moeten enkele gebruiksregels in acht genomen worden, omdat een koppeling kan slijten, zelfs als de auto stilstaat!

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 1 aug. 2023 | Leestijd: 6 min

Bij een auto met handbak is de koppeling een tijdelijk koppelmechanisme tussen de motoras en de aandrijving. Ze bevindt zich dus tussen he motorblok en de versnellingsbak. Ze is vaak bevestigd aan het vliegwiel op auto’s. Het principe is eenvoudig: in de ontkoppelde positie is er geen contact: de transmissie wordt dan onderbroken. En wanneer we het koppelingspedaal loslaten, komen we in de overgangsfase van slippen.

Op dit punt is er contact: de krachtoverbrenging wordt geleidelijk hersteld. Dit moment wordt ook wel slippunt genoemd. Logischerwijs vindt de slijtage van de koppelingsschijven plaats tijdens deze fase, vooral tijdens starts bergop waar het aanzienlijke gewicht van de auto een belangrijke rol speelt.

Advertentie – lees hieronder verder

Variabele levensduur

Omdat het een slijtend onderdeel is, heeft de koppeling logischerwijs een beperkte levensduur, maar die is zeer variabel afhankelijk van het gebruik. Het vervangen van een koppeling is een dure operatie, niet omdat het onderdeel zelf duur is, maar omdat het veel werkuren vereist. Vandaar is als bestuurder aangewezen om dit onderdeel zoveel mogelijk te sparen.

embrayage2

Dit is des te delicater omdat de slijtage van de koppeling door geen enkele sensor wordt gemeten en er dus geen indicator op het dashboard is die aangeeft dat ze versleten is of niet.

Dat gezegd hebbende, de symptomen die aangeven dat een koppeling moet worden vervangen, zijn vrij duidelijk: je neemt meer slippen waar als de versnelling is ingeschakeld, de motor lijkt niet te zijn “verbonden” met de transmissie, wat een verlies van vermogen of een vertraging in de transmissie veroorzaakt. Evenzo kunnen problemen bij het schakelen ook een teken zijn van een noodzakelijke vervanging.

De noodzaak om de koppeling te vervangen zal grotendeels afhangen van het gebruik van het voertuig: bij een stedelijk gebruik zal een koppeling zelden meer dan 100.000 km meegaan, of zelfs 130.000 km voor de meest voorzichtige bestuurders.

Omgekeerd zal het gebruik vooral op de snelweg het mogelijk maken om de levensduur van dit onderdeel tot 200.000 of zelfs 300.000 km te rekken. Soms kan vervanging ook veel eerder plaatsvinden, vooral wanneer het onderdeel zwaar belast is, zoals bij het slepen van zware lasten.

Hoe de levensduur verlengen?

Om de levensduur van de koppeling van een auto te verlengen (een vervanging kost minstens 500 euro voor kleine auto’s), moeten bepaalde regels van gezond verstand in acht worden genomen. Het is daarom aan te raden om tijdens het rijden je voet niet op het koppelingspedaal te zetten (als je niet schakelt), omdat je de neiging hebt om het pedaal toch iets in te drukken, waardoor de koppeling slipt en dus slijtage genereert.

embrayage3

In dezelfde geest, moet je wanneer de auto niet rijdt of stilstaat bij een verkeerslicht, voorkomen om met de koppeling te spelen. Zet de versnellingsbak in neutraal om de koppeling niet te belasten.

Minder bekend: bij het parkeren is het aangewezen om de handrem te gebruiken en de auto niet in versnelling te laten staan, omdat zo ook de koppeling wat slijt, zelfs als de motor niet draait. Bovendien beschadigen eventuele schokken die inherent zijn aan parkeren ook de transmissie en dus de koppeling.

Geen motorrem

Het lijkt misschien absurd, maar het is ook aan te raden om niet op de motor te remmen, omdat op deze manier vertragen de spanning op de versnellingsbaklagers verhoogt. Om de koppeling te sparen, heeft het gebruik van de mechanische remmen daarom de voorkeur.

Ten slotte is het ook raadzaam om je hand niet op de versnellingspook te laten liggen, zelfs al gebeurt dit veel. De kracht of het gewicht dat op de pook wordt uitgeoefend, weegt immers op de vorken van de versnellingsbak, die op hun beurt op andere onderdelen drukken, zoals de synchroringen, waardoor ook de slijtage van de hele transmissie toeneemt. Denk er dus aan: met deze tips zal je koppeling langer meegaan!

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon