Parkeerovertredingen worden geregeld met gemeentelijke administratieve sancties (GAS-boetes), een specifiek systeem dat de traditionele gerechtelijke procedure vervangt voor bepaalde kleine verkeersinbreuken. De boetes variëren afhankelijk van de ernst van de overtreding: 58 euro voor hinderlijk parkeren, zoals dubbel parkeren, en 116 euro voor ernstige overtredingen, zoals een plaats voor personen met een beperking innemen of parkeren op een zebrapad.
Deze boetes worden opgelegd door ambtenaren in dienst van de gemeente of provincie. Als een automobilist een boete krijgt en vindt dat hij of zij ten onrechte beboet werd, dan is het mogelijk om de boete aan te vechten, maar dit gaat gepaard met strikte termijnen en een zeer specifieke procedure die je moet volgen.
Termijnen en procedures
Als een bestuurder de boete onterecht vindt, kan hij of zij in beroep gaan. Het eerste waar je aan moet denken, is de termijn. De controleur (de persoon die de overtreding vaststelt) heeft twee maanden de tijd om het proces-verbaal door te sturen naar de sanctionerende ambtenaar (de persoon die de informatie opstelt en de sanctie oplegt), die de bestuurder binnen een termijn van vijftien dagen op de hoogte moet brengen. Als deze termijnen overschreden worden, is dit mogelijk een grond om de boete te annuleren.
Advertentie – lees hieronder verder
Voor de bestuurder bedraagt de termijn om de boete te betwisten dertig dagen vanaf de ontvangst van de kennisgeving. Zodra deze periode verstreken is, wordt de bestuurder geacht de overtreding te aanvaarden. In de praktijk zien veel overtreders af van deze stap en betalen ze liever de boete om administratieve complicaties te voorkomen. De boete kan per brief of e-mail worden aangevochten, met de mogelijkheid van een gesprek met de ambtenaar die de boete heeft uitgeschreven. Deze procedure valt te overwegen, vooral bij een boete van 116 euro.
Als het bezwaar wordt afgewezen door de sanctionerende ambtenaar, kan de bestuurder de zaak nog altijd voorleggen aan de politierechter. De bestuurder kan dan zonder advocaat verschijnen om zijn standpunt te verdedigen. Belangrijk om te onthouden: als de rechtbank de boete bevestigt, betaalt de overtreder niet alleen de boete, maar ook de juridische kosten, ongeveer 200 euro. Maar als de boete wordt ingetrokken, betaalt de gemeente deze kosten.
Als de bestuurder de overtreding niet betwist en de boete niet betaalt, kan hij of zij na een eerste aanmaning vervolgd worden door een deurwaarder. Het spreekt voor zich dat ook dit duurder zal zijn, omdat de kosten van de deurwaarder bij de boete komen. Wordt er geen gehoor gegeven aan de waarschuwingen, dan wordt de beslissing van de sanctionerende ambtenaar uitvoerbaar en kan de deurwaarder overgaan tot beslaglegging op eigendom, loon en dergelijke. Lokale overheden besteden steeds meer aandacht aan de betaling van administratieve boetes. Terecht, want in sommige gemeentes vertegenwoordigen deze boetes enkele honderdduizenden euro’s per jaar.
Nieuw: uitgestelde betaling
Er is ook een nieuwigheid. Sinds 1 januari 2024 is er een nieuw mechanisme: uitstel van betaling. Hiermee kunnen bestuurders onder bepaalde voorwaarden extra tijd vragen om te betalen. Dit uitstel wordt toegekend door de sanctionerende ambtenaar, maar gebeurt niet automatisch. De bestuurder kan vragen om de boete te annuleren of de betaling uit te stellen. Als deze laatste optie wordt toegestaan, mag de overtreder in de twaalf maanden na de opschorting geen nieuwe overtreding begaan en hoeft hij de oorspronkelijke boete niet te betalen. Als de overtreding echter binnen twaalf maanden wordt herhaald, dan wordt de oorspronkelijke boete opgeteld bij de nieuwe boete, waardoor een cumulatieve straf ontstaat. Er moet worden opgemerkt dat deze schorsing in speciale situaties kan worden toegekend. Dit is het geval wanneer de bestuurder kan aantonen dat er sprake is van een noodgeval, zoals dubbel parkeren om een familielid naar het ziekenhuis te begeleiden. Niet alle redenen worden aanvaard.
Tot slot moet opgemerkt worden dat niet betalen bij een parkeerautomaat geen overtreding van de wegcode is. Maar het stelt de automobilist wel bloot aan een forfaitaire boete, waarvan het bedrag van stad tot stad verschilt. In Brussel bedraagt de boete bijvoorbeeld 25 euro, maar in Namen of Antwerpen 30 euro en in Luik zelfs 40 euro. De procedure voor het aanvechten van deze boetes (die vaak het gevolg zijn van een foute interpretatie door een scanauto of een slecht werkende parkeermeter) is vrij eenvoudig en bestaat vaak uit een brief aan het stadsdepartement in kwestie. Hoe dan ook blijf je maar beter voorzichtig.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be