De hervorming van de autofiscaliteit in Wallonië is eindelijk geland. De Waalse regering heeft een akkoord bereikt om het belastingstelsel voor personenwagens in het zuiden van het land te herzien. Het is echter teleurstellend: om de hervorming snel en eenvoudig te kunnen doorvoeren, heeft de regering zich beperkt tot de belasting op inverkeerstelling (BIV).
De Raad van State moet het nog goedkeuren, maar in principe zullen automobilisten vanaf 1 juli 2025 een belasting moeten betalen die berekend wordt op basis van de CO2-uitstoot van de wagen (zoals oorspronkelijk) en op basis van het gewicht, zoals Philippe Henry (Ecolo), Waals minister van Klimaat, Energie, Infrastructuur en Mobiliteit, had verdedigd.
Voordelen voor hybride en elektrische auto’s
Wanneer gewicht als factor in de berekening wordt gebruikt, wekt dat uiteraard bezorgdheid op over de elektrische auto’s, die met hun batterijen onvermijdelijk veel zwaarder zijn. Dit veroorzaakte een golf van kritiek toen een eerder ontwerp van het systeem destijds werd voorgesteld, waarbij je in bepaalde gevallen zelfs meer zou betalen voor een elektrische auto dan voor een dieselauto. Dit was natuurlijk absurd.
Advertentie – lees hieronder verder
In het nieuw voorgestelde systeem worden elektrische en hybride auto’s bevoordeeld, net als auto’s die specifiek bestemd zijn voor grote gezinnen, die 100 euro korting krijgen (alleen op de eerste wagen in het huishouden).
Concrete veranderingen
Zoals gezegd, verandert alleen de belasting op inverkeerstelling. De jaarlijkse verkeersbelasting blijft dus ongewijzigd en is volgens de regering momenteel voldoende voordelig voor elektrische auto’s. Het is de bedoeling de inschrijving van nieuwe, vervuilende auto’s te ontmoedigen om de doelstellingen te halen voor de vermindering van de CO2-uitstoot (-55 procent tegen 2030 tegenover 1990), waarin het wegverkeer 22 procent vertegenwoordigt.
Concreet wordt de belasting op inverkeerstelling voor elektrische auto’s verlaagd met 91 procent als het vermogen minder dan 120 kW (163 pk) bedraagt en met 74 procent voor wagens met meer dan 160 kW (217 pk). Deze logica geldt ook voor hybrides, maar hier bedraagt de vermindering hoogstens 20 procent.
Elektrisch meestal duurder
Goed nieuws dus? Dat is nog niet zo zeker, want door de vermogensgrenzen zullen veel elektrische auto’s langs de kassa moeten passeren. Elektrische auto’s zijn vaak krachtiger om hun zware gewicht te compenseren. Alleen de kleine elektrische auto’s zullen dus profiteren. Voor een Tesla Model 3 bijvoorbeeld wordt de belasting op inverkeerstelling verhoogd tot 1.588 euro, terwijl de belasting bij een Peugeot e-208 op het huidige tarief van 61,5 euro blijft. Nemen we echter een plug-inhybride zoals de BMW 320e als voorbeeld, dan daalt de belasting op inverkeerstelling naar 109 euro in plaats van 1.239 euro nu. In ieder geval bedraagt de belasting op inverkeerstelling tussen de 50 en 9.000 euro, al naargelang de auto.
Uiteraard zal deze belasting ook gelden voor tweedehandswagens, maar het systeem van belastingvermindering met de leeftijd blijft behouden: 10 procent minder tot vijf jaar en 5 procent minder per extra jaar (de daling is beperkt tot vijftien jaar).
Is de regering in haar opzet geslaagd? Niet echt, zijn we geneigd te zeggen, want zo’n 1.500 euro moeten betalen om een Tesla Model 3 of Y (of een BMW i4 of Audi Q4 e-tron) in te schrijven, helpt zeker niet om de overstap naar elektrische auto’s aan te moedigen. De nieuwe methode mag dan misschien logischer zijn, in het kader van de energietransitie is ze helaas onvolledig en onsamenhangend. Dat is jammer. Het Vlaamse systeem zou voor meer logica en harmonisatie gezorgd hebben. Maar dat lijkt niemand in Wallonië te begrijpen.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be