Boetes

21 nieuwe trajectcontroles in Wallonië

Wallonië liep lange tijd achter en werd verweten te weinig te controleren op snelheid. Geleidelijk haalt het zijn achterstand op Vlaanderen in. Binnenkort worden nog eens 21 trajectcontroles in gebruik genomen. Dit is hun locatie.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 18 nov. 2023 | Leestijd: 5 min

In zeer korte tijd zijn overal op onze wegen trajectcontroles verschenen. Volgens veel waarnemers zijn ze een geducht wapen tegen overtreders. Het systeem is simpel: de snelheid wordt gemeten over een bepaalde afstand, tussen punt A en punt B. Ligt je gemiddelde snelheid onder de limiet? Dan is er geen probleem. Maar als dat wel zo is, krijg je gegarandeerd een boete. Deze snelheidscontroles werken 24 uur per dag, 7 dagen per week, en voortaan zonder de minste tolerantiemarge op autosnelwegen en gewestwegen, afgezien van de technische foutenmarge (6%).

Op het vlak van snelheidscontroles heeft Vlaanderen een grote voorsprong op de andere gewesten. Begin 2023 gaf de Vlaamse overheid namelijk aan dat er 300 trajectcontroles in werking waren en dat 542 trajecten op deze manier gecontroleerd werden. En er komt nog meer, want in maart kondigde Vlaanderen aan dat er tegen december nog eens 194 nieuwe trajecten zouden bijkomen.

Advertentie – lees hieronder verder

Wallonië haalt achterstand in

Wallonië slaat in vergelijking hiermee een slecht figuur en gaf de indruk nogal laks op te treden. Maar dat is allemaal aan het veranderen. En snel, want in het zuiden van het land zijn de afgelopen maanden veel controles bijgekomen. Terwijl er in 2020 nog maar twee waren, staan er nu al 67 trajectcontroles, voornamelijk langs de zogenaamde Waalse ruggengraat tussen Bergen en Luik.

camera

Volgens de Waalse minister van Verkeersveiligheid, Valérie De Bue (MR), die geïnterviewd werd door Sud Presse, bieden trajectcontroles verschillende voordelen. “Ze kunnen over grotere afstanden contoleren en dat stimuleert om de snelheidslimieten na te leven, zelfs buiten de gecontroleerde zone. Studies hebben aangetoond dat er minder ongevallen gebeuren in gebieden waar trajectcontroles staan.” Bovendien beweert de minister dat trajectcontroles een eerlijk handhavingsmiddel zijn, want als een overtreder geflitst wordt, is dat niet omdat hij onoplettend is, maar omdat hij opzettelijk harder rijdt.

Nieuwe toestellen

Valérie De Bue is niet van plan het hierbij te laten. Er zijn nieuwe toestellen in bestelling die vanaf 2024 geïnstalleerd worden, waarmee het totale aantal trajectcontroles op 90 komt. Er komen er dus 21 bij. Dit is niet de enige verandering, want het kabinet van de minister wacht ook op goedkeuring voor mobiele trajectcontroles (met Lidars), die snelheidsbeperkingen bij wegwerkzaamheden moeten handhaven.

 De effectiviteit van trajectcontroles is niet zomaar een mythe. Volgens Coyote, het bedrijf dat kleine rijhulptoestellen verkoopt, hebben de meeste automobilisten de neiging om zich aan de snelheidslimiet te houden tijdens de 10 km die volgen op een gecontroleerd traject. Dit lijkt te bewijzen dat trajectcontroles een langdurige invloed hebben op het gedrag van automobilisten.

Nieuwe trajectcontroles voorzien in Wallonië in 2024

  Weg Wegnummer Plaats
1. Chaussée de Wavre N240 Joidogne
2. Chaussée de Bruxelles N5 Genappe
3. Rue du Moulin N64 Hélécine
4. Avenue Royale   Rixensart
5. Chaussée de Nivelles N28 Ittre
6. Rue de Nivelles N28 Braine le Château
7. Chaussée de Mons N6 Tubeke
8. Rue de Diekirch N882 Aarlen (Frassem)
9. Rue de la Barrière N83 Florenville
10. Rue de la Barrière N83 Florenville
11. Rue de Virton N879 Tintigny
12.   N68 Gouvy
13. Grand’Route N7 Doornik
14. Chaussée de Valenciennes N527 Ath
15. Chaussée de Tournai N7 Ath
16. Chaussée de Renaix N57 Lessen
17. Chaussée de Jolimont N27 La Louvière
18. Chaussée de Mons N56 Brugelette
19. Chaussée d’Ath N7 Enghien
20. Axiale Boraine N550 Colfontaine
21. Rue d’Herchies N524 Saint-Ghislain

 

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon