Steeds meer steden introduceren lage-emissiezones. Dit is met name het geval in Frankrijk, waar niet minder dan negen nieuwe grote steden LEZ’s hebben ingevoerd dit jaar. Deze lage-emissiezones zijn permanent. In Parijs is dat niet geval en geldt de zone alleen van 8 uur tot 20 uur. In de huidige context zijn steeds meer steden geneigd om de LEZ te verplichten. Je kunt dus maar beter voorzichtig zijn om een boete te vermijden, zeker aan de vooravond van de grote vakantie.
Welke steden?
Zoals gezegd, hebben negen nieuwe grootsteden recent een permanente LEZ ingevoerd. Deze steden liggen verspreid over het hele land. Om het even in welke regio je met vakantie gaat, de kans is groot dat je er een dergelijke zone tegenkomt. Het gaat concreet om Lyon, Grenoble, Marseille, Nice, Reims, Rouen, Straatsburg, Montpellier en Toulouse.
Parijs is er ook bij, maar vormt een uitzondering. In de lichtstad is de LEZ namelijk actief tussen 8 en 20 uur op alle werkdagen. Het is niet gepland dat de zone permanent wordt, maar het is goed om te weten dat de regels veranderen vanaf 1 juli 2023. Vanaf die datum mogen alleen Euro 5-dieselwagens en Euro 4-benzinewagens of jongere wagens er nog rijden. Oudere wagens zijn niet meer toegelaten. Het valt nog te bezien of deze maatregel effectief start, want er is veel protest om dit uit te stellen tot na de Olympische Spelen in 2024. Maar zonder akkoord, wordt de regel voor Euro 5 en Euro 4 van kracht.
Advertentie – lees hieronder verder
Verplicht Crit’Air-vignet
Om de bovenvermelde steden binnen te mogen, heb je een Crit’Air-milieuvignet nodig. Sommige steden hanteren echter eigen regels, dus is het zinvol om dit even uit te zoeken voor je vertrekt.
Als algemene regel geldt dat je het vignet op je voorruit moet kleven, ongeacht de auto waarmee je rijdt, ook al verbieden de negen steden (net als Parijs) nog geen voertuigen met Euro 4-diesel of Euro 3-benzine, alles is toegelaten.
Als je geen vignet op je auto hebt, riskeer je een boete van 68 euro. Dat zou jammer zijn, aangezien een vignet ongeveer 5 euro kost (4,61 euro om precies te zijn: 3,11 euro voor het vignet zelf en 1,5 euro verzendingskosten). Je kunt het vignet heel eenvoudig bestellen door naar www.certificat-air.gouv.fr te surfen, waar je alleen je nummerplaat en chassisnummer hoeft in te voeren. Doe dit ten minste twee weken voor je vertrekt, want hoewel de leveringen doorgaans snel gaan, kan het proces in de toeristische periode trager verlopen door de grotere vraag.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be