Boetes

Procureur voor terrorismebestrijding aan het hoofd van 15de parket van België

Het 15de parket van het land, dat verantwoordelijk is voor kleine en middelgrote verkeersovertredingen, werd afgelopen zomer opgericht en heeft nu een nieuw hoofd: magistraat Michèle Coninsx, die uitvoerend directeur was van het Comité voor terrorismebestrijding van de Verenigde Naties.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 3 mrt. 2023 | Leestijd: 3 min

Afgelopen zomer heeft de minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne (Open VLD), een nieuw federaal parket opgericht, het 15de, dat verantwoordelijk zal zijn voor de behandeling van kleine verkeersovertredingen, zoals snelheidsovertredingen of het niet dragen van de veiligheidsgordel, die vaak leiden tot het seponeren van zaken. Dit gekende parket, dat het geld van de boetes moet innen, zal ook geschillen behandelen, waarvan er meer dan 6.000 per maand zijn.

Ernstige overtredingen, zoals ongevallen, drugsgebruik, snelheidsovertredingen en verkeersovertredingen (onder andere) blijven echter behandeld worden door het parket van de politie.

Advertentie – lees hieronder verder

Een nieuwe magistraat

Tot nu toe heeft dit 15e parket echter nog geen directeur aan het hoofd gekregen. Sinds februari staat Michèle Coninsx, die vlot tweetalig is en oorspronkelijk uit Tongeren komt, aan het hoofd van de instelling. Deze magistraat heeft een zeer grote beroepservaring, aangezien zij heeft gewerkt in de strijd tegen het terrorisme, de georganiseerde misdaad en de veiligheid in de luchtvaart. Ze was zelfs voorzitter van Eurojust, het orgaan van de Europese Unie dat de coördinatie van onderzoeken tussen staten op het gebied van de georganiseerde misdaad bevordert. Een heel CV, dat (misschien) de toon zet.

michele-Coninsx

Foto : commons.wikimedia/Arno Mikkor, Aron Urb

Niet vrijuit 

Mevrouw Coninsx zal echter slechts tijdelijk als supermagistraat bij het 15e parket aan de slag gaan. De FOD Justitie stelt immers dat er binnenkort een andere procureur zou moeten worden aangesteld, want men kan zich voorstellen dat de vaardigheden van Michèle Coninsx in deze functie wat onderbenut zouden zijn, aangezien zij in New York heeft gewerkt bij de directie van het Comité voor terrorismebestrijding van de Verenigde Naties (Veiligheidsraad).

Intussen is mevrouw Coninsx echter toegewijd aan de taak en zegt dat “het kunnen bijdragen aan een betere verkeersveiligheid in het land in mijn ogen een nobel doel is. En er is geen gebrek aan werk, want elke dag moet haar afdeling van 40 medewerkers duizenden overtredingen behandelen en ongeveer 6.000 klachten per maand beantwoorden. De minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne, stak zijn tevredenheid niet onder stoelen of banken. Hij is ervan overtuigd dat met Michèle Coninsx overtreders niet vrijuit zullen gaan.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie