De ESRA-enquête (E-Survey of Road users’ Attitudes) evalueert hoe vaak overtredingen begaan werden in de afgelopen maand in meerdere landen in de Europese Unie. Het rapport van 2023 over België oogt niet bepaald mooi, want Belgen liggen boven het Europese gemiddelde voor overdreven snelheid en alcoholgebruik. De ESRA-enquête lijkt dus het onderzoek van VIAS van enkele weken geleden te bevestigen, waaruit bleek dat automobilisten te veel drugs, alcohol en medicijnen nemen.
Op een vraag van HLN over deze resultaten kan VIAS de situatie alleen maar vaststellen. Het verkeersveiligheidsinstituut wijst er ook op dat aan overtredingen straffen verbonden zijn en dat die sterk variëren naargelang de ernst. De wegcode maakt een onderscheid tussen overtredingen van de eerste tot de vierde graad. Een overtreding van de eerste graad vormt slechts een klein gevaar voor andere weggebruikers. Een overtreding van de vierde graad betekent echter dat de overtreder andere weggebruikers in levensgevaar heeft gebracht.
Variabele boetes
Natuurlijk varieert ook de straf voor de overtreder naargelang het risico. Een overtreding van de eerste graad kost 58 euro, van de tweede graad 116 euro en van de derde graad 174 euro (waarbij nog administratiekosten komen). Overtredingen van de vierde graad zijn uiteraard een pak duurder: tussen 220 en 2.750 euro en een intrekking van het rijbewijs van acht dagen tot vijf jaar, afhankelijk van het geval, omdat je dan sowieso voor de politierechter moet verschijnen. Dat kan trouwens ook voor overtredingen van de tweede of derde graad, afhankelijk van het recidivisme van de overtreder.
Advertentie – lees hieronder verder
Meest voorkomende verkeersinbreuken
De federale politie houdt het aantal overtredingen bij. Ze heeft een lijst opgesteld van de meest voorkomende overtredingen, die door HLN gepubliceerd werd. Hier zijn ze voor het jaar 2022.
10. Algemene regels (80.054 overtredingen)
Op de tiende plaats van het klassement staan inbreuken op algemene regels. Het gaat doorgaans om kleinere overtredingen voor ongepast gedrag, zoals fietsen in groep, de autodeur onvoorzichtig openen wat een ongeval kan veroorzaken enzovoort. Het zijn veel verschillende gevallen.
9. Verkeerslichten niet respecteren (84.487 overtredingen)
Overtredingen voor het niet-respecteren van verkeerslichten gebeuren vaak. Het gaat vooral om door het rood of oranje rijden aan driekleurige verkeerslichten, maar ook om knipperlichten. Is het licht oranje? Dat kost je al 116 euro. Rood? Dat is dan 174 euro en mogelijk een rijverbod.
8. 31 tot 40 km/u te snel (88.468 overtredingen)
Doorgaans bedraagt de boete voor overdreven snelheid 53 euro, plus 6 euro per bijkomende km/u boven de 10 km/u. Daar blijft het niet bij want voor overdreven snelheid kan ook je rijbewijs ingetrokken worden. Let op in zones 30, waar zo’n grote snelheidsoverschrijding sowieso voor de politierechtbank eindigt, met een rijverbod van acht dagen tot vijf jaar en boetes tot 4.000 euro.
7. Slecht onderhouden voertuigen (93.718 overtredingen)
Een versleten band? Een licht dat niet werkt? Een kapotte uitlaat? Let op, want de boete bedraagt 58 euro, zonder de administratiekosten.
6. Gsm-gebruik (108.734 overtredingen)
Ondanks alle inspanningen van de ordehandhavers blijven de boetes voor het gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur talrijk. Het gaat om meer dan 108.000 bestuurders in 2022. De boete bedraagt 174 euro, plus administratiekosten. Vergeet dus niet dat de telefoon aan het dashboard bevestigd moet zijn.
5. Verbodsborden negeren (223.707 overtredingen)
Veel autobestuurders, fietsers en andere weggebruikers negeren verbodsborden. En dat geldt niet alleen voor eenrichtingsstraten, ook voor het overschrijven van doorlopende strepen of omkeren waar dat verboden is. In totaal werden meer dan 223.000 dergelijke overtredingen genoteerd. Soms gaat het slechts om een kleine GAS-boete (58 euro), maar in andere gevallen loopt de boete op tot 174 euro.
4. 21 tot 30 km/u te snel (368.237 overtredingen)
Nog meer boetes voor snelheidsovertredingen, maar dan tussen 21 en 30 km/u. Het principe blijft hetzelfde: een basisboete van 53 euro plus 6 euro per km/u te veel boven de 10 km/u op de meeste wegen en zelfs 11 euro in zones 30. Ook hiervoor kan je rijbewijs ingetrokken worden.
3. Foutief stilstaan en parkeren (455.648 overtredingen)
Op heel wat plaatsen krijg je GAS-boetes. Die kosten 58 euro voor parkeren of stilstaan waar dat verboden is. Parkeren op een stoep of op een plaats voor mensen met een handicap kost zelfs nog meer: 116 euro.
2. 11 tot 20 km/u te snel (1.626.825 overtredingen)
De boetetarieven werden hierboven al vermeld en zijn hetzelfde. Wel anders is het zeer kleine risico dat je rijbewijs wordt ingetrokken.
1. 0 tot 10 km/u te snel (4.022.285 overtredingen)
Bestuurders die afgeleid zijn en iets te snel rijden, krijgen de meeste boetes. Ze vertegenwoordigen het gros van de overtredingen, meer dan vier miljoen. Je loopt ook hier geen risico dat je rijbewijs wordt ingetrokken en er wordt een vaste boete van 53 euro gegeven aangezien je niet meer dan 10 km/u te snel rijdt.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be