Een kwestie van bewijs
Als je werkgever beweert dat de wagen die je inlevert zich (los van de slijtage) in een slechtere staat bevindt dan toen je de wagen in ontvangst nam, moet hij dat bewijs leveren. Kreeg je een nieuwe bedrijfswagen of werd er op het moment dat je de wagen in ontvangst nam een beschrijving daarvan opgemaakt die je beiden ondertekende dan zal hij het bewijs allicht kunnen leveren. Kreeg je een wagen ter beschikking die al eerder door iemand anders was gebruikt, dan wordt dat bewijs zonder ‘beschrijving’ moeilijker.
Schade tijdens de werkuren
Kan je werkgever het bewijs leveren dat de schade ontstond toen jij met de wagen reed, dan draai je daar ook nog niet altijd voor op.
Indien de schade werd veroorzaakt tijdens de uitvoering van je arbeidsovereenkomst (je reed bv. naar het werk of naar een klant) dan sta je daar enkel voor in als de schade te wijten was aan je bedrog, je zware fout of je herhaalde lichte fout. Je werkgever kan ook gaan andere afspraken met je maken in je arbeidsovereenkomst.
Advertentie – lees hieronder verder
En in je privétijd?
Werd de wagen beschadigd terwijl je die privé gebruikte, dan zal je de schade wel moeten vergoeden. Tenzij je dat expliciet erkende, zal je werkgever wel moeten kunnen bewijzen dat de schade veroorzaakt werd tijdens je privégebruik.
Zelfs als je aansprakelijk bent voor de schade bestaat de kans dat een verzekering tussenkomt. Als de wagen omnium verzekerd was ga je namelijk allicht nog vrijuit. De verzekering zal dan de schade vergoeden tenzij er een franchise van toepassing zou zijn.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be