Wat zegt de wet?

Moet je betalen voor schade aan je bedrijfswagen?

Op het moment dat je je bedrijfswagen inlevert (en dit omdat je bijvoorbeeld verandert van job) merkt je werkgever een aantal krassen en deuken op. Kan hij eisen dat je daar een schadevergoeding voor betaalt? Wat zijn de regels?

Geschreven door Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | 10/05/2022

Een kwestie van bewijs

Als je werkgever beweert dat de wagen die je inlevert zich (los van de slijtage) in een slechtere staat bevindt dan toen je de wagen in ontvangst nam, moet hij dat bewijs leveren. Kreeg je een nieuwe bedrijfswagen of werd er op het moment dat je de wagen in ontvangst nam een beschrijving daarvan opgemaakt die je beiden ondertekende dan zal hij het bewijs allicht kunnen leveren.  Kreeg je een wagen ter beschikking die al eerder door iemand anders was gebruikt, dan wordt dat bewijs zonder ‘beschrijving’ moeilijker.

Schade tijdens de werkuren

Kan je werkgever het bewijs leveren dat de schade ontstond toen jij met de wagen reed, dan draai je daar ook nog niet altijd voor op.

Indien de schade werd veroorzaakt tijdens de uitvoering van je arbeidsovereenkomst (je reed bv. naar het werk of naar een klant) dan sta je daar enkel voor in als de schade te wijten was aan je bedrog, je zware fout of je herhaalde lichte fout. Je werkgever kan ook gaan andere afspraken met je maken in je arbeidsovereenkomst.

En in je privétijd?

car dent

Werd de wagen beschadigd terwijl je die privé gebruikte, dan zal je de schade wel moeten vergoeden.  Tenzij je dat expliciet erkende, zal je werkgever wel moeten kunnen bewijzen dat de schade veroorzaakt werd tijdens je privégebruik.

Zelfs als je aansprakelijk bent voor de schade bestaat de kans dat een verzekering tussenkomt. Als de wagen omnium verzekerd was ga je namelijk allicht nog vrijuit. De verzekering zal dan de schade vergoeden tenzij er een franchise van toepassing zou zijn.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's