Consensus in zicht voor uitbreiding van de Brusselse Ring

Vlaanderen vraagt al jaren dat de Brusselse Ring wordt verbreed, althans de noordelijke lus, om het hoofd te bieden aan de groeiende verkeersstroom. Tot nu toe gaf het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geen gehoor aan dergelijke aanpassingen. Inmiddels komt er toch beweging in het dossier en is een akkoord mogelijk nabij. Zal dit de filedruk verminderen?

Gepubliceerd op 26 april 2023
Leestijd : 4 min

Deel

Consensus in zicht voor uitbreiding van de Brusselse Ring

Terwijl er momenteel grote werken aan de Ring rond Brussel aan de gang zijn – die nog tot 2025 zullen duren – om de doorstroming te verbeteren (heraanleg van het Vierarmenkruispunt, Leonardkruispunt, nieuwe bruggen, viaduct van Vilvoorde …), staan er ook nog andere projecten in de steigers voor de ringgordel rond onze hoofdstad. Sinds 2016 heeft Vlaanderen immers ook de ambitie om de Ring op bepaalde plaatsen te verbreden. Concreet wil men de verbinding tussen Antwerpen en de luchthaven van Zaventem optimaliseren door beide economische zones met elkaar verbinden.

Aanvankelijk lagen er drie voorstellen op tafel: een ‘light’ project om de Ring weer vlot te trekken door te dicht bij elkaar gelegen op- en afritten te schrappen, een ‘parallel’ project met gescheiden rijbanen om het lokale en het doorgaande verkeer van elkaar te scheiden, en tot slot een project om een lokale asymmetrische wegenstructuur te creëren naast de route voor het doorgaand verkeer die alleen toegankelijk is voor voetgangers, fietsers en bussen. Geen van deze projecten kreeg echter de goedkeuring van de Brusselse autoriteiten.

A3-Ring-StevensWoluwe-1

Eindelijk een akkoord?

Het lijkt erop dat er eindelijk schot komt in de zaak. Volgens La Libre, dat De Werkvennootschap interviewde, staat er een akkoord op stapel voor de totale heraanleg van de noordelijke lus van de Brusselse Ring. Pascal Smet (Vooruit), Brussels staatssecretaris voor Stadsontwikkeling, bevestigt de vooruitgang in de onderhandelingen en voegt eraan toe dat het huidige project een zeer goede aanzet is.

Advertentie – lees hieronder verder

Wat is er dan veranderd? Vrij veel, te beginnen met de opname van een ‘zachte mobiliteitscomponent’. De huidige versie van het project voorziet immers in een investering van 1 miljard euro in bijkomende infrastructuur voor auto’s en fietsers en nog eens 500 miljoen voor maatregelen die de levenskwaliteit verbeteren. De projectleiders hebben hun plannen concreet herzien zodat ze ook rekening houden met de eisen van de regio.

Fietspaden en snelheidsbeperking tot 100 km/u

Volgens de eerste informatie omvat het nieuwe project 130 km fietspaden, maar er komen ook tramlijnen, een ecoduct voor dieren, een snelheidsbeperking van 100 km/u en het behoud van Laarbeekbos, aldus Pascal Smet.

Voor automobilisten worden twee parallelle rijstroken gepland om te voorkomen dat auto’s voor slechts enkele honderden meters de Ring oprijden. Concreet zou deze eerste parallelle rijstrook worden aangelegd in Zaventem, tussen Sint-Pieters-Woluwe en de verkeerswisselaar in Machelen met de E19. De tweede rijstrook zou worden aangelegd tussen de verkeerswisselaar Groot-Bijgaarden met de E40 en de afrit Asse naar de N9. Ook hier wil men het plaatselijk verkeer scheiden van het doorgaand verkeer. Bovendien zou de afrit Wemmel (8) verdwijnen waardoor er ruimte komt voor een vierde rijstrook.

ViaductVilvoorde

Stopt de kritiek?

Wil dit zeggen dat een akkoord nakend is? Niet meteen, want minister van Regionale Mobiliteit, Elke Van den Brandt, heeft de knuppel in het hoenderhok gegooid en een geanimeerd debat uitgelokt in het Vlaams Parlement. Groen blijft immers fel gekant tegen elke vorm van uitbreiding. Dit standpunt wordt echter niet door de voltallige Brusselse regering gedragen, die eerder geneigd is om meer begrip op te brengen. Ter herinnering: Vooruit, de N-VA en de Open VLD zijn dit project wel genegen.

Kortom, de PS heeft de sleutel in handen om het onderhandelingsproces te deblokkeren. Minister-president Rudi Vervoort (PS) gaf aan dat zijn kabinet het project nog niet heeft bestudeerd en dat de aanpassingen aan de Ring volgens hem in een bredere visie moeten worden geplaatst dan alleen het vergroten van de verkeerscapaciteit. Voor de PS moet niet alleen extra ruimte komen voor zachte mobiliteitsvormen, maar moet er ook gestreefd worden naar een structurele vermindering van het verkeer door middel van een ringweg die onnodig regionaal verkeer voorkomt.

Wordt vervolgd. Er komt een openbaar onderzoek van 2 mei tot 30 juni 2023. Aan Vlaamse zijde steekt men zijn ongeduld voor de realisatie van dit project niet onder stoelen of banken en men hoopt nog altijd om in 2024 de nodige vergunningen op zak te hebben zodat de werken eind 2025 kunnen starten. Afwachten…

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
50.812 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
50.812 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.