De wegcode bestaat al decennia, maar is in die tijd weinig geëvolueerd. Nochtans is de manier waarop we ons verplaatsen wél veranderd. Vanuit die vaststelling heeft de federale minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet (Ecolo), aangegeven dat hij werkt aan een hervorming van de wegcode. Die moet in de toekomst meer rekening houden met ‘actieve weggebruikers’, bijvoorbeeld fietsers.
Eigenlijk reageert Georges Gilkinet met dit voorstel op een controverse die vorige week in Vlaanderen ontstond naar aanleiding van politieagenten (uit de politiezone Hageland in Vlaams-Brabant) die 65 wielertoeristen een boete van 58 euro gaven omdat ze het fietspad niet gebruikten. Elke fietser kreeg een boete. Logisch dat deze zaak ophef veroorzaakte.
Momenteel bepaalt de wegcode alleen dat een groep van minder dan vijftien fietsers op het fietspad moet rijden. Vandaar dat Gilkinet nu meldt dat hij aan dit thema werkt. “Het doel is een beter evenwicht tussen weggebruikers te bereiken en meer ruimte te bieden aan actieve weggebruikers”, aldus zijn woordvoerder. De wettekst krijgt naar verwachting in mei een eerste lezing door de ministerraad en wordt daarna door de Raad van State behandeld.
Advertentie – lees hieronder verder
Probleem van fietspaden
Bij de hervorming van de wegcode wordt ook aandacht besteed aan de definitie van fietspaden. Fietsers geven de slechte staat van fietspaden vaak als reden om op de gewone weg te rijden. Er is sprake van fietsers toe te laten op de weg te rijden als er putten in het fietspad zijn, of als er dode bladeren of vuil ligt.
Natuurlijk gaf de minister aan dat het cruciaal blijft om te investeren in kwalitatief goede fietsinfrastructuur. We zijn het met hem eens, maar wachten af…
Deze hervorming is wellicht een goede zaak. Maar is het ook echt een hervorming? De Belgische wegcode dateert van 1968 (eigenlijk is het geen wegcode, maar een Koninklijk Besluit van 16 maart 1968).
Het is zeker een goed idee om een hele reeks andere punten te onderzoeken, zoals het gebruik van elektrische auto’s (gebruik van laadpunten, parkeerplaatsen en dergelijke).
Wanneer komt er een echte, diepgaande hervorming in plaats van aanvullingen hier en daar?
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be