Waarom Hemelvaartsdag de gevaarlijkste dag in het verkeer is

Hemelvaartsdag, een donderdag en de veertigste dag na Pasen, is volgens de naakte cijfers de gevaarlijkste dag in het Belgisch verkeer. Daar zit ook een uitleg achter.

Gepubliceerd op 25 mei 2022
Leestijd : 1 min

Deel

Waarom Hemelvaartsdag de gevaarlijkste dag in het verkeer is

De cijfers van La Dernière Heure spreken boekdelen: op vijf jaar tijd hebben er op Hemelvaartsdag 699 ongevallen met doden of gewonden plaatsgevonden. Een triest record. Kijken we naar het gemiddelde aantal dodelijke ongelukken op Hemelvaart, dan stopt de teller op 15, waardoor Hemelvaart enkel Allerheiligen moet laten voorgaan: de dag met de meeste verkeersdoden. Opvallend: er vallen (een pak) minder overlijdens te betreuren op Kerstmis en Nieuwjaar.

Hoe komt dit?

politiecontrole-alcoholcontrole-controle-alcool-police-2

Veel bedrijven maken op de dag na Hemelvaart de brug en in combinatie met goed weer worden dan vaak barbecues georganiseerd of gaan mensen uitgebreid ‘een terrasje doen‘. VIAS wijst met de vinger naar overmatig alcoholgebruik, want volgens dit instituut zou er in 20% van de ongevallen met doden of gewonden drank in het spel zijn. “Sommige mensen snappen nog steeds niet dat ze niet mogen rijden nadat ze te veel gedronken hebben”, aldus woordvoerder Benoît Godart.

Moraal van het verhaal: kijk extra goed uit je doppen en kruip nooit achter het stuur als je te diep in het glas hebt gekeken (of andere verdovende substanties hebt gebruikt).

Advertentie – lees hieronder verder

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door Joris Bosseloo Content & Community Manager / Chief Editor

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Boetes
Misbruiken lokale overheden trajectcontroles om geld te verdienen?

De wildgroei van trajectcontroles – vooral in Vlaanderen – wordt vaak voorgesteld als een maatregel voor de verkeersveiligheid. Maar vooral de schatkist van de gemeentes lijkt ervan te profiteren, want zij kunnen administratieve boetes opleggen voor kleine overtredingen. Vlaanderen wil dit controleren en ervoor zorgen dat lokale overheden geen misbruik maken van de situatie. Zal het huidige repressieve beleid veranderen?

Tot 06:00 3 min David Leclercq
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.