Verkeersveiligheid

Waarom Hemelvaartsdag de gevaarlijkste dag in het verkeer is

Hemelvaartsdag, een donderdag en de veertigste dag na Pasen, is volgens de naakte cijfers de gevaarlijkste dag in het Belgisch verkeer. Daar zit ook een uitleg achter.

Joris Bosseloo Joris Bosseloo | Gepubliceerd op 25/05/2022 | Leestijd: 1 min

De cijfers van La Dernière Heure spreken boekdelen: op vijf jaar tijd hebben er op Hemelvaartsdag 699 ongevallen met doden of gewonden plaatsgevonden. Een triest record. Kijken we naar het gemiddelde aantal dodelijke ongelukken op Hemelvaart, dan stopt de teller op 15, waardoor Hemelvaart enkel Allerheiligen moet laten voorgaan: de dag met de meeste verkeersdoden. Opvallend: er vallen (een pak) minder overlijdens te betreuren op Kerstmis en Nieuwjaar.

Hoe komt dit?

alcoholcontrole

Advertentie – lees hieronder verder

Veel bedrijven maken op de dag na Hemelvaart de brug en in combinatie met goed weer worden dan vaak barbecues georganiseerd of gaan mensen uitgebreid ‘een terrasje doen‘. VIAS wijst met de vinger naar overmatig alcoholgebruik, want volgens dit instituut zou er in 20% van de ongevallen met doden of gewonden drank in het spel zijn. “Sommige mensen snappen nog steeds niet dat ze niet mogen rijden nadat ze te veel gedronken hebben”, aldus woordvoerder Benoît Godart.

Moraal van het verhaal: kijk extra goed uit je doppen en kruip nooit achter het stuur als je te diep in het glas hebt gekeken (of andere verdovende substanties hebt gebruikt).

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie