Actualiteit

Fikse verhoging van toltarieven in Frankrijk

Het is duidelijk dat 2022 een zwaar financieel jaar gaat worden. Na de stijging van de energieprijzen, gaan ook de tolheffingen op de snelwegen in Frankrijk, de zogenaamde péage, de hoogte in. En nog geen beetje!

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 4 feb. 2022 | Leestijd: 3 min

De coronacrisis gaat zeker niet alleen over gezondheid. Ze heeft ook een zware economische impact. Het herstel van de consumptie wereldwijd heeft al geleid tot een ongekende inflatie: de prijzen van alle materialen, de energieprijzen, de verstoring van toeleveringsketens, enz.

Hierbij worden ook de automobielsector en de automobilisten zwaar getroffen. Zelfs meer dan anderen lijkt het. Want naast een nieuwe auto die niet geleverd raakt door chiptekorten en een brandstofprijs die alle records breekt, zal ook de jaarlijkse autovakantie naar het zuiden een flinke duit meer gaan kosten.

Advertentie – lees hieronder verder

Een stijging van 2%

Veel mensen maken inderdaad regelmatig of occasioneel gebruik van de Franse snelwegen. Zoals geweten zijn die betalend (péage) omdat ze worden beheerd door privébedrijven. De Franse staat exploiteert nu slechts 2.000 km snelweg op zijn grondgebied. De overige 9.000 km werden in 2006 overgedragen aan de zogenaamde ‘concessionnaires d’autoroutes’ die ze beheren met contracten die over 25 tot 30 jaar lopen.

Sinds 1 februari 2022 gaat de prijs per afgelegde kilometer omhoog op de betalende trajecten (die als privé kunnen worden beschouwd). En nog geen beetje: de tarieven stijgen met 2%, wat de Belgische vakantieganger die graag naar Frankrijk reist stevig in zijn portemonnee zal voelen.

Officieel wordt de stijging zowel verklaard door de inflatie, die deel uitmaakt van de indexcijfers die de prijs van snelwegen bepalen, als ook door de grote werken die in het hele Franse netwerk worden uitgevoerd.

Variabele verhogingen

Kortom, naar de wintersport of naar het zonnige zuiden rijden zal dus veel meer kosten. Toch varieert de toename van netwerk tot netwerk. Zo verhoogt Cofiroute zijn prijzen met 1,89%, Sanef met 1,91%, APRR met 2,05% en AVP met 2,19%!

Alleen Vinci heeft besloten om een kleine geste te doen voor de automobilisten door ermee in te stemmen om de tarieven over afstanden van minder dan 50 km rond 34 grote steden te bevriezen. Mooi! Maar dan is het wachten tot 1 februari 2023 voor een nieuwe verhoging (die hopelijk minder groot zal zijn) aangezien de contracten allemaal voorzien in een automatische verhoging op deze datum.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon