Een auto kopen in het buitenland: goed idee?

Een auto kopen blijft een dure gelegenheid. Daarom zoeken veel automobilisten goede deals waarmee ze enkele honderden of zelfs duizenden euro’s kunnen besparen. En hoe zit het met een auto kopen in het buitenland?

Gepubliceerd op 13 maart 2024
Leestijd : 3 min

Deel

Een auto kopen in het buitenland: goed idee?

Na bijna 3 jaar van moeilijkheden zien we weer een opwaartse trend in de automarkt, zowel voor nieuwe voor tweedehandsauto’s. Hoewel de markt  uitdagend blijft, vooral voor elektrische modellen, zullen veel automobilisten in 2024 toch hun voertuig moeten vervangen, vooral door de verstrenging van de lage-emissiezones in steden.

Dit is bijvoorbeeld het geval in Brussel, waar vanaf 1 januari 2025 duizenden auto’s niet langer zullen worden toegelaten (Diesel Euro 5 en Euro 2 benzine). Eigenaars van deze voertuigen zullen dus het openbaar vervoer moeten nemen of een minder vervuilende auto moeten kopen. En hetzelfde geldt voor Wallonië, als het plan voor uitgebreide lage-emissiezones wordt goedgekeurd door de autoriteiten in het zuiden van het land, wat mogelijks gevolgen zal hebben voor 24% van de voertuigen op de weg.

Koopjes

Natuurlijk zal de huidige ongunstige economische situatie automobilisten aanmoedigen om nog meer te onderhandelen over prijzen. Daarbij kunnen zij profiteren van grensoverschrijdende concurrentie door bijvoorbeeld naar het noorden van Frankrijk of het westen van Duitsland te gaan. En dat zou wel eens een goed idee kunnen zijn, want in sommige gevallen zijn er koopjes te vinden…

pays1

Advertentie – lees hieronder verder

Volgens een onderzoek van de DH zijn sommige modellen aanzienlijk interessanter aan de andere kant van de grens. Zo wordt een Mégane E-Tech in Frankrijk verkocht voor 34.000 euro, tegenover 40.250 euro in België. Enkele kilometers om ongeveer 6.000 euro besparen. Een interessante korting!

Hetzelfde geldt voor een kleine Volkswagen Polo, een model dat zeer geliefd is door Belgen, waarvan de prijs in Duitsland begint bij 21.590 euro, tegenover 23.810 euro hier. Hetzelfde geldt voor een Mercedes EQA 250 die 50.201,70 euro kost in Duitsland, tegenover 52.756 euro hier. Er zijn veel andere voorbeelden: een Toyota Yaris wordt in Frankrijk verkocht voor 21.950 euro, tegenover 23.270 euro in België, en een C-HR voor 32.400 euro, tegenover 35.320 euro hier.

Vriendelijke dealers

Natuurlijk is dit niet onopgemerkt gebleven bij grensdealers, die er vaak alles aan doen om de klant te begeleiden in het proces. Er zijn zo een aantal administratieve formaliteiten, zoals de BTW op een nieuwe auto (die minder dan 6 maanden en/of 6.000 km heeft), die in het land van registratie moet worden betaald, ofwel België. In Frankrijk bedraagt de BTW 20% en in Duitsland 19%, dus moet men de berekening opnieuw maken door de BTW van de prijs af te trekken en de 21% Belgische BTW toe te voegen. Die moet vervolgens worden betaald via de E705-app op My Minfin of bij een Belgisch douanekantoor. Maar het papierwerk is de moeite waard, want in het geval van de Mégane E-Tech zal de klant uiteindelijk 34.283 euro betalen in plaats van 40.250 euro.

marques-import-allemagne

Deze regels zijn ook van toepassing op tweedehandsauto’s, waarop in België geen BTW betaald moet worden indien ze ouder zijn dan 6 maanden of 6.000 km. Nog gemakkelijker en soms voordeliger. Voor de rest zijn de procedures dezelfde als voor een gewone auto; contact opnemen met uw verzekeraar om het voertuig te dekken en registratie aanvragen.

Risico’s?

Het kopen van een nieuwe auto in het buitenland brengt niet veel risico’s met zich mee, omdat de auto’s zijn gedekt door een Europese garantie die van toepassing is in elke garage. Bij een tweedehandsauto is de situatie echter een beetje verschillend. Is de garantie van de fabrikant nog geldig? In dat geval is er geen probleem. Maar als de officiële garantie overschreden is, is het aan de verkoper om de dekking te verzekeren. Dit kan een probleem zijn, omdat het voertuig dan terug moet worden gestuurd naar de plaats van aankoop, wat iets lastiger kan zijn, vooral als er een taalbarrière is. Wees dus voorzichtig. Vergeet nooit een proefrit te maken voordat je een auto koopt…

Photos: online showrooms

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
51.530 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
51.530 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.