Rijbewijs: 300.000 Belgen moeten hun rijbewijs veranderen tegen 2024!

Sinds iets meer dan 10 jaar hebben de Belgische rijbewijzen een beperkte geldigheidsduur. In 2024 zullen niet minder dan 300.000 bestuurders hun rijbewijs moeten vernieuwen. En jij?

Gepubliceerd op 20 december 2023
Leestijd : 3 min

Deel

Rijbewijs: 300.000 Belgen moeten hun rijbewijs veranderen tegen 2024!

Heb jij een Europees rijbewijs op bankkaartformaat? Controleer het dan onmiddellijk! Sinds 2013 hebben deze rijbewijzen een beperkte geldigheidsduur van 10 jaar, wat niet het geval is voor het roze “papieren” rijbewijs, dat nog tot 2033 gebruikt mag worden – en dat niet vervangen hoeft te worden, tenzij de foto-identificatie te veel veranderd is.

Vorig jaar, het eerste jaar van de vernieuwing, moesten 425.000 Belgen naar hun gemeente om hun rijbewijs te vernieuwen. In 2024 zullen dat er iets minder zijn, naar schatting 300.000.

Een waarschuwingsbrief

Er is de laatste tijd veel te doen geweest over de verlenging van rijbewijzen, omdat de overheid tot mei vorig jaar op geen enkele manier had gemeld dat het rijbewijs bijna verliep. Deze tekortkoming is nu verholpen en de FOD Mobiliteit stuurt nu twee maanden voor de vervaldatum een waarschuwingsbrief. De FOD heeft bevestigd dat er tegen 2024 ongeveer 317.407 verlengingsbrieven moeten worden verstuurd.

Maar waarom zo vaak verlengen? Wel, in de loop der jaren hebben nieuwe rijbewijzen – net als identiteitskaarten en paspoorten – steeds meer technologie ingebouwd om namaak te voorkomen. Daarnaast is er ook behoefte aan transparantie voor de politie, met een foto die dichter bij de werkelijkheid staat. Het is waar dat mensen in 10 jaar veel kunnen veranderen.

Advertentie – lees hieronder verder

Traffic control

Sterk variabele prijzen

Het veranderen van het rijbewijs is ook een bron van inkomsten voor de gemeenten die ze uitgeven. En helaas is er niet één regel of prijs, dus de tarieven voor verlengingen variëren sterk (te sterk). De prijs van een vergunning kan wel twee keer zo hoog zijn. Volgens Sud Info kost het 30 euro in Brussel en Waver, maar 50 euro in Luik, en 25 euro in Bergen, La Louvière, Marche-en-Famenne, Dinant en Aarlen. In Namen kost een rijbewijs 26 euro, maar 27 euro in Hoei en Gent, 28 euro in Thuin, 29 euro in Doornik en slechts 20 euro in Waterloo en Knokke, die paradoxaal genoeg tot de rijkste gemeenten van België behoren. Het vernieuwen duurt meestal maar een paar dagen, maar het is verplicht en als het niet gebeurt, heeft de politie het recht om de overtreder te beboeten.

Binnenkort elke 15 jaar?

Het valt nog te bezien of deze vernieuwing elke tien jaar zal blijven plaatsvinden. Europa heeft onlangs een nieuwe richtlijn aangenomen die de geldigheid van rijbewijzen op 15 jaar vastlegt. België zal deze bepaling uiteraard moeten omzetten in zijn wetgeving, wat naar verwachting niet voor 2027 zal gebeuren. Een ander punt dat gepaard gaat met een verlenging om de 15 jaar is de mogelijke verplichting om bij elke wijziging van het rijbewijs een medische keuring te ondergaan om de geschiktheid van de bestuurder te beoordelen. Het valt nog te bezien welk standpunt België zal innemen, rekening houdend met het feit dat sommige Europese landen deze regelmatige medische controle al toepassen.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.