Belgische bestuurders houden zeker niet van alle rijhulpsystemen, maar toch worden deze snufjes een steeds belangrijker onderdeel van onze auto’s en dus van ons dagelijks leven. De bedoeling is dat auto’s uiteindelijk volledig autonoom rijden, zodat de inzittenden andere dingen kunnen doen.
Natuurlijk worden zelfrijdende auto’s in het beste geval pas over enkele jaren realiteit. De evolutie zal ongetwijfeld versnellen dankzij kunstmatige intelligentie, die nieuwe oplossingen aanreikt voor complexe verkeerssituaties. Tot nu toe liep Tesla voorop in de race om zelfrijdende auto’s, zowel met zijn Autopilot als recenter met zijn Cybercab en Full Self-Driving-systeem, dat de auto volledig autonoom maakt. Elon Musk hoopt dit model volgend jaar al op de markt te brengen. Maar eerlijk gezegd betwijfelen we of dit lukt.
BYD neemt de leiding
De wereld kan snel veranderen. De strijd is begonnen, vooral aan Chinese zijde. Wang Chuanfu, oprichter en voorzitter van BYD, heeft zojuist verklaard dat software en uitrusting voor autonome rijfuncties standaard geïnstalleerd worden op alle modellen, zelfs de kleinste. Bovendien worden deze functies gratis beschikbaar, in plaats betalend zoals bij Tesla. Met andere woorden, klanten krijgen een auto met semiautonome functies zonder extra kosten. Deze aankondiging werd bijzonder goed ontvangen door de markten: de aandelenkoers van BYD sprong met 20% omhoog op de beurs.

Advertentie – lees hieronder verder
Concreet zal de constructeur alle modellen van de merken BYD, Denza en Yangwang uitrusten met de DiPilot, die verkrijgbaar wordt in drie varianten. De meest geavanceerde versie heeft drie lidars, terwijl de meest betaalbare camera’s gebruikt. Zo wordt zelfs de stadswagen Seagull, die in China 9.300 euro kost, uitgerust met een vorm van autonoom rijden. Hij zal inhaalmanoeuvres kunnen uitvoeren op wegen met meerdere rijstroken en zelf kunnen parkeren. BYD verwacht dat autonome rijfuncties binnen twee tot drie jaar even essentieel zijn als veiligheidsgordels of airbags.
Mogen de Belgische klanten van BYD zich al verheugen? Nog niet, want deze beslissing geldt momenteel alleen voor China, zegt BYD België aan De Tijd. Maar het zal uiteindelijk wel gebeuren. Het is ook de vraag hoe Tesla zal reageren op de Chinezen, die steeds vaker kunstmatige intelligentie gebruiken en in het bijzonder Deepseek, de AI-tool van Peking. Daarom wil Elon Musk waarschijnlijk ook graag OpenAI in handen krijgen, het bedrijf achter ChatGPT waarop hij zojuist een bod van 100 miljard dollar heeft uitgebracht. Ja, de auto’s van morgen worden vooral software op wielen.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be