De wet van de sterkste geldt ook in de autowereld en zorgde voor een nieuw slachtoffer: Seat! Het merk dat in 1986 bij de Volkswagen Groep kwam, kende ooit een mooie periode van groei in de late jaren 1090, toen de nieuwe Leon en Toledo werden gelanceerd. Tegelijkertijd werd ook Skoda geherlanceerd, wat eveneens een echt succes werd.
Maar terwijl Skoda blijft scoren, geldt dat niet meer voor Seat, dat al iets meer dan 10 jaar grote problemen ondervindt. De fout ligt waarschijnlijk bij het feit dat momenteel bijna alle modellen kopieën van elkaar zijn. Sindsdien is het merk er inderdaad nooit meer in geslaagd om er volledig bovenop te komen.
Advertentie – lees hieronder verder
Het einde is aangekondigd
Sinds de komst van Luca de Meo (die inmiddels aan het hoofd van Renault staat) is Seat erin geslaagd zichzelf opnieuw uit te vinden, met name via het submerk Cupra met een sportiever imago. Dat laatste concentreert zich vooral op het aanbod van elektrische auto’s en wordt steeds succesvoller, ten nadele van Seat. Zo werd de El Born die aanvankelijk voor Seat gepland stond, ingepikt door Cupra…
De beslissing van de meesterbreinen van Seat werd als volgt gemotiveerd. In een persbericht legt men uit dat “Seat S.A. ook de toekomst van het merk Seat blijft ontwikkelen. Zo werken we momenteel aan de vernieuwing van de modellen Ibiza, Arona en Leon om tot het einde van dit decennium plug-in hybride en efficiënte verbrandingsauto’s te blijven aanbieden.” Het is dus duidelijk dat Seat zijn kernmodellen tot 2030 op de markt zal houden, maar daarna zal het definitief voorbij zijn. Of bijna omdat het merk dan een ‘mobiliteitsmerk’ wordt.
“Seat zal zich in plaats daarvan richten op de nieuwe vormen van mobiliteit die jongeren nodig hebben, zoals delen, abonnementen en micromobiliteit“, aldus het merk, zoals nu al het geval is met Seat Mó, een van de belangrijkste deeldiensten van Barcelona en dat de afgelopen twee jaar 10.000 elektrische motorfietsen heeft verkocht.
Deze situatie weerspiegelt ook de kwetsbaarheid van de markt en de plotselinge veranderingen die op elk moment kunnen optreden. Seat is daar vandaag het slachtoffer van in een context van zeer veranderende mobiliteit. Andere fabrikanten kunnen de komende maanden of jaren eveneens verrast worden, vooral vanwege de Chinese dreiging die boven de elektrische transitie hangt… Uit een studie blijkt namelijk dat het China tot 24 miljard euro per jaar kan opstrijken ten nadele van de Europese fabrikanten. Inderdaad, de automobieloorlog is nog maar net begonnen…
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be