Automarkt

“De verbrandingsmotor zal niet zo snel verdwijnen”

De verbrandingsmotor lijkt gedoemd om binnenkort te verdwijnen. Toch zijn er heel wat waarnemers die verwachten dat hij nog enkele jaren zal voortleven. Dat is bijvoorbeeld het standpunt van Peter Vanacker, de nieuwe CEO van petrochemiebedrijf LyondellBasell.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 17 feb. 2022 | Leestijd: 3 min

In Europa staat het einde van de verbrandingsmotor gepland in 2035. Vanaf dan verbiedt Europa de verkoop van nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor. Vlaanderen heeft besloten om deze deadline te vervroegen naar 2029. Betekent dit dat de verbrandingsmotor dan ook totaal verdwijnt? Wellicht niet, want bij de energietransitie moet je ook rekening houden met de realiteit en noden van de samenleving.

De elektrische auto is vandaag nog heel duur, terwijl de prestaties van de batterijen en laadtijden beletten dat hij kan rivaliseren met traditionele motoren op benzine of diesel. Meerdere landen lijken trouwens dit Europese verbod te betwisten. We zullen zien wat de juridische gevechten uiteindelijk opleveren.

Advertentie – lees hieronder verder

Koolstofvrije brandstof en schone motoren

Peter Vanacker, de toekomstige CEO van de petrochemische gigant LyondellBasell, werd geïnterviewd door La Libre Belgique. Het minste wat we kunnen zeggen, is dat de man de nodige ervaring heeft, want hij werkte al meer dan twintig jaar bij de grootste chemie- en oliebedrijven van de wereld (Bayer en Neste om precies te zijn).

« Le moteur thermique ne disparaîtra pas si vite »

In La Libre vertelt Peter Vanacker over zijn ervaring bij Neste, een van de leiders in olieraffinage, die nu een leider in hernieuwbare oplossingen geworden is. Neste verzamelt namelijk afval om de koolstof te verwijderen en wat men noemt ‘fossil oil free diesel te produceren, dat wil zeggen diesel zonder aardolie.

Grote noden

Vanacker is ervan overtuigd dat de mensheid duurzame diesel nog heel lang nodig zal hebben, vooral voor het transport. Dat betekent dat de verbrandingsmotor niet dood is. Volgens Peter Vanacker heeft de markt diesel nodig en vergt de overgang naar elektriciteit of waterstof tijd. Dit discours past perfect bij wat Elon Musk – nochtans een grote pleitbezorger van de elektrische auto – zegt. De transitie naar 100 procent elektrische auto’s zou ongeveer veertig jaar duren.

« Le moteur thermique ne disparaîtra pas si vite »

Elk jaar wordt 900 miljoen ton diesel verbruikt, veel meer dan kerosine bestemd voor de luchtvaart (340 miljoen ton). Voor Peter Vanacker hebben diesel – en de motoren die het verbranden – dus nog een mooie toekomst voor zich, vooral in duurzame vormen die zuiver zijn op het vlak van CO2-uitstoot.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon