1. Renault Clio Williams (1993)
Williams werkte in de jaren 1990 samen met Renault en stelde voor om de Clio opnieuw onder handen te nemen. Dit model verving destijds de iconische R5 en diens afgeleiden de Turbo en Turbo 2.
De Clio verkocht erg goed, vooral zijn pittigere ‘16s’-versie die concurreerde met de Peugeot 205 GTI. Resultaat: de 1.8 van 140 pk werd vervangen door een 2-liter van 150 pk, een indrukwekkend vermogen voor die tijd. Genoeg om de 0-100 km/u in minder dan 8 seconden af te leggen en een topsnelheid van 216 km/u te halen.
De Renault Clio Williams viel duidelijk in de smaak, vooral omdat ook het chassis op punt stond met specifieke afstellingen en een grotere anti-rolstang vooraan. Aanvankelijk waren er 2.500 exemplaren gepland, maar het werden er meer dan 12.000. Tegenwoordig moet er een stevige prijs betaald worden om een wagen in goede staat te vinden, zeker in zijn oorspronkelijke configuratie, want het model werd vaak door tuners aangepast.
Advertentie – lees hieronder verder
2. Jaguar C-X75 (2010)
Jaguar presenteerde de C-X75 op het Autosalon van Parijs. Het was een plug-in hybride supercar, één van de eerste in zijn soort en was ontwikkeld in samenwerking met Williams Advanced Engineering.
De teleurstelling is dat dit model, waarvoor aanvankelijk een productie van 250 exemplaren was gepland, uiteindelijk nooit het daglicht zou zien. Jammer, want met zijn op de Formule 1 geïnspireerde 1,6 liter-motor en zijn elektromotoren was hij goed voor maar liefst 850 pk en 1.000 Nm. Het project werd in 2013 stopgezet, hoewel een auto in 2015 werd gebruikt in de James Bond-film “Spectre”.
3. Nissan GT-R Nismo Track Pack (2013)
In 2013 lanceerde Williams Advanced Engineering een samenwerkingsovereenkomst met Nissan voor de GT-R (R35).
Belangrijke projecten die uit deze samenwerking voortvloeiden, waren onder meer de GT-R Nismo Track Pack, het voertuig dat in 2013 een ronderecord voor vierzitsproductieauto’s vestigde op de Nürburgring en daarmee de ongenaakbare Porsche 911 aftroefde.
4. Singer DLS (2018)
Het Amerikaanse bedrijf Singer staat bekend om zijn prachtige restomods van de Porsche 911. Het merk (het kan bijna zo worden beschouwd) heeft ook samengewerkt met Williams Advanced Engineering om de Singer DLS (Dynamics Lighweight Study) te ontwikkelen.
Williams bracht zijn input voor het mechanische deel, een luchtgekoelde 4 liter boxer (zoals in de goede oude tijd) die een vermogen van maar liefst 500 pk ontwikkelde bij de waanzinnige draaisnelheid van 9.000 tpm.
Dat kan tellen, zeker als je weet dat dit voertuig is uitgerust met een handgeschakelde 6-versnellingsbak. Een parel die ook alle aandacht kreeg tijdens de ontwikkeling van Hans Mezger, de legendarische Porsche-ingenieur.
5. Aston Martin Rapide E (2019)
De Rapide E was de eerste elektrische auto van Aston Martin. Hij was ontwikkeld met de steun van Williams Advanced Engineering en aanvankelijk bedoeld om te dienen als een laboratorium voor de ontwikkeling van de technologie zelf, omdat gebruikers ermee instemden om de informatie terug te sturen naar de fabriek. Een geweldige ervaring, vooral omdat deze grote 4-deursberline 610 pk en 950 Nm produceerde voor een actieradius van 320 km.
Helaas kregen de financiële tegenslagen van Aston Martin de overhand en kon de toenmalige baas, Andy Palmer (o.a. ex-Nissan), de zaak niet meer rechttrekken…
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be