Energie

Dalen de brandstofprijzen in september?

De overheid heeft al inspanningen geleverd, maar kan nog verder gaan om de financiële druk op de burgers te verminderen. Ze zou bijvoorbeeld de accijnzen nog met een kleine tien centiemen kunnen verlagen. Waar wacht ze nog op? De eventuele prijsdaling in september?

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 19 jul. 2022 | Leestijd: 4 min

De brandstofprijzen zijn de afgelopen maanden echt geëxplodeerd. Dat is te wijten aan het (te) sterke economische herstel, maar ook aan de oorlog in Oekraïne die vooral in Europa de inflatie heeft aangewakkerd. Europa ondervindt de nevenschade van de economische sancties tegen Rusland. In dat verband heeft de regering al een stap gezet om de lasten voor burgers en werknemers te verlichten door de accijnzen op brandstoffen forfaitair te verlagen. Ze daalden met 17,5 cent/liter. Dat is al goed, want zo bespaar je ongeveer 10 euro op een volle tank. Toch blijft dit in de ogen van velen onvoldoende, vooral omdat de staat in andere landen bijkomende kortingen heeft onderhandeld met oliemaatschappijen, zoals in Frankrijk in het TotalEnergies-netwerk.

Onlangs heeft de regering de maatregel om de accijnzen forfaitair te verlagen verlengd. In principe zou die in september stoppen, maar dat wordt nu eind 2022. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) wilde nog verder gaan en stelde de regering voor om een akkoord te zoeken over een verlaging van de accijnzen tot het Europese minimum. Dat biedt uitzicht op een prijsdaling met 9,5 cent/liter. Voorlopig heeft de federale regering nog niet positief gereageerd op het voorstel van de minister.

Advertentie – lees hieronder verder

Forfaitaire daling of omgekeerde cliquet?

tanken

Van waar komt deze forfaitaire verlaging? In de praktijk ligt de Europese ondergrens van de accijnzen op 330 euro/m³, terwijl het niveau in België 600 euro/m³ bedraagt. Er was dus nog een marge van 270 euro/m³, waarvan intussen al 175 euro opgebruikt werd. Vandaag rest er dus nog 95 euro/m³ manoeuvreerruimte of 9,5 cent/liter.

Benieuwd wat de minister van Financiën zal voorstellen. In L’Echo zegt Brafco (de Belgische Federatie der Brandstoffenhandelaars) dat er drie opties denkbaar zijn: de accijnzen forfaitair verlagen, de omgekeerde cliquet toepassen waarbij elke prijsverhoging resulteert in een accijnsdaling die overeenstemt met de btw-winst voor de staat, of tot slot een beslissing op Europees niveau om de befaamde drempel van 330 euro/m³ te verlagen.

Prijsdaling in september?

Momenteel wordt niet verwacht dat de prijzen vanzelf zullen dalen. Zeker niet nu de euro tegenover de dollar in waarde zakt, terwijl op de internationale markten in dollars wordt aangekocht. In deze context leidt een zwakke euro tot hogere prijzen voor Europeanen.

Volgens Brafco is er toch nog een sprankeltje hoop. De federatie verwacht namelijk dat de prijzen vanaf september zullen stabiliseren, op voorwaarde dat er geen nieuwe geopolitieke spanningen ontstaan. Door de vakantie is er in de zomerperiode meer vraag naar brandstof dan in april of september. Na de vakantie zou de vraag automatisch moeten dalen en mogen we volgens specialisten een forse prijsverlaging verwachten. Het valt nog te bezien of Poetin op dat moment geen (nieuwe) gemene truc met ons uithaalt. En of het (nochtans verenigde) Europa het onderspit moet delven tegenover Rusland. Wordt vervolgd…

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon