Welk type “groene” auto kiezen?

Groene wagens zijn de toekomst, dat staat vast. Maar welk type groene auto (milieuvriendelijk dus…) moet je kiezen? Een model op een alternatieve brandstof of een (deels) elektrische auto? In werkelijkheid hangt alles af van het gebruik, de prioriteiten en het budget. Volg de Gocar.be-gids!

Gepubliceerd op 27 juli 2021
Leestijd : 8 min

Deel

Welk type “groene” auto kiezen?

Groene of alternatieve brandstof

CNG (aardgas)

CNG of aardgas zal op middellange termijn een goede overgangsoplossing zijn, waarschijnlijk voor de volgende 20 jaar, vooral voor wie veel rijdt en in minder dan 5 minuten wil kunnen tanken. Aardgas (niet te verwarren met LPG, zie hieronder) heeft belangrijke voordelen op vlak van vervuiling en CO2-uitstoot: 70% minder fijnstofuitstoot en 90% minder stikstofoxiden in combinatie met een 10 tot 30% lagere CO2-uitstoot. Niet slecht!

Voiture-vertes-CNG-2

Een ander voordeel is het financiële plaatje, want de kostprijs per liter (of liever per kg) zijn veel lager dan die van diesel of benzine. En in tegenstelling tot LPG levert CNG geen beperkingen op, aangezien je ermee in ondergrondse parkeergarages mag.

Advertentie – lees hieronder verder

Toch heeft ook aardgas enkele nadelen, zoals een beperking van het koffervolume wanneer de installatie after market wordt uitgevoerd (noteer dat er steeds meer fabrieksmodellen bestaan met een perfect geïntegreerde tank, die soms de plaats van de benzinetank (gedeeltelijk) inneemt), een hoge aankoopprijs (vergelijkbaar met een diesel), maar ook een noodzaak voor een regelmatiger onderhoud, omdat de CNG ‘droger’ is waardoor vaker een oliewissel nodig is.

CNG is een echte overgangsoplossing, omdat de elektrische auto nu sterk door de wetgever wordt gepromoot. Toch blijft het een goed alternatief voor wie veel rijdt en zijn brandstofbudget wil verlagen. Houd echter rekening met de beperkte dekking van het netwerk van CNG-stations: het noorden van het land is nog steeds beter bediend dan het zuiden.

Plus

  • Brandstofkosten

  • Alternatief voor diesel (autosnelweg)

  • Positief effect op uitstoot verontreinigende stoffen en CO2

  • Te gebruiken als ‘gewone’ auto

Min

  • Hoge aankoopprijs

  • Soms ten koste van laadvolume

  • Verdeling tankstations in het land

  • Vaker onderhoud nodig

LPG (Liquified Petroleum Gas)

Vloeibaar petroleumgas (LPG) is een brandstof die steeds werd voorgesteld als een groener en goedkoper alternatief voor de traditionele brandstoffen. Het is waar dat LPG goedkoper is voor veelrijders (zodra de installatie is afgeschreven), maar de groene kwaliteiten zijn dan weer eerder twijfelachtig, simpelweg omdat de studies die dit aantonen dateren uit de jaren ‘70 en dat ondertussen zowel benzine als diesel – en zelfs LPG – vanuit chemisch oogpunt zijn geëvolueerd.

Voiture-vertes-LPG

LPG stoot waarschijnlijk iets minder fijne deeltjes en CO2 uit, omdat de verbranding in de gasvormige toestand vollediger is dan met een vloeistof, maar voor het overige is het bestaan en de promotie (fiscaal gezien) ervan door de bevoegde overheden slechts een noodzaak om dit restproduct bij de raffinage van benzine en diesel te kunnen verkopen.

Dit alternatief is misschien geschikt voor veelrijders, maar in tegenstelling tot wat wordt beweerd, is LPG dus niet echt groener.

Plus

  • Alternatief voor de autosnelweg

  • Goedkope brandstof

  • Tankstations overal aanwezig

  • Minder fijnstof en CO2

  • Nog steeds mogelijk om op benzine te rijden (2 tanks)

Min

  • Fake groen argument

  • Ten koste van koffervolume

  • Verboden in ondergrondse parkeergarages

  • Bijkomende belastingen (Wallonië en Brussel)

  • Installatiekosten

Hybride

De zelfopladende hybride

De zelfopladende hybride duidt op een auto waarvan de verbrandingsmotor wordt gecombineerd met een elektrische hulpaandrijving, die de benzine- of dieselkrachtbron kan bijstaan, of ze volledig kan vervangen, maar dan slechts voor een paar honderd meter.

Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen deze twee systemen, omdat het ene de auto niet zuiver elektrisch kracht kan voortbewegen. De zogenaamde 12 of 48 V hybridisaties (milde hybrides) zijn namelijk eenvoudige en goedkope hulpsystemen voor de constructeurs en verminderen het totale verbruik met ongeveer 10%. Het systeem is geheel autonoom, in die zin dat het geen handmatige interventie van de gebruiker vereist voor het opladen. Daarmee is de term ‘hybride’ hier eigenlijk een beetje overdreven.

Voiture-vertes-Hybrid-48-volt-mild

Naast deze “assistentie” hybridisaties is er nog een ander type zelfopladende hybride: de full hybrid, die het verbruik en de uitstoot van een auto met bijna 50% vermindert. Hier heeft het systeem een batterij (van meer dan 1 kWh) en een grotere motor waarmee de auto een paar honderd meter op pure elektriciteit kan rijden wanneer het management het toelaat. Dit zijn meestal de hybrides die vooral door Toyota worden verkocht.

Voiture-vertes-hybride-full-toyota-02

Ook hier is geen tussenkomst van de gebruiker nodig: opladen gebeurt ofwel via het remmen, of met behulp van de verbrandingsmotor wanneer die functioneert. Deze tweede oplossing is duurder dan de eerste in die zin dat ze de aankoopprijs van een dieselwagen evenaart, maar ze is vooral geschikt voor wie veel in de stad rijdt of vaak in de file staat om naar het werk te gaan (pendelaars).

Plus

  • Voor pendelaars of stadsrijders

  • Voor een beperkt budget

  • Minder verbruik en uitstoot

  • Herverkoopwaarde

Min

  • Soms verminderd koffervolume (door batterij)

  • Weldra geen belastingvoordelen meer

De oplaadbare hybride (plug-in hybride)

Neem een zelfopladende hybride en plaats een (veel) grotere accu die handmatig kan (of moet) worden opgeladen om enkele tientallen kilometers elektrisch te kunnen afleggen: dit is in wezen het idee van de plug-in hybride.

Voiture-vertes-hybride-plugin-03

Deze modellen zijn natuurlijk veel duurder, maar ze stellen je wel in staat om tot 60 km in volledig elektrische modus af te leggen met de nieuwste modellen op de markt. Het voordeel is dat je jezelf nooit moet afvragen: raken we tot aan de Côte d’Azur? Ja, gewoon bijtanken. Mogen we de lage-emissiezone (LEZ) in? Ja, schakel gewoon over naar de elektrische stand.

Natuurlijk is het ecologische argument van de plug-in hybride discutabel, simpelweg omdat men twee auto’s in één bouwde: één met verbrandingsmotor en een tweede elektrische.

Houd ook rekening met de hogere prijzen van deze auto’s en het feit dat ze pas nut hebben als ze zo vaak mogelijk worden opladen. En met het feit dat verschillende modellen momenteel nog 100% aftrekbaar zijn (waarvoor de batterij/gewichtsverhouding bepalend is), maar dat ze dit voordeel vanaf 2026 verliezen, het jaar dat de wetgever heeft gekozen om de markt over te schakelen naar de 100% elektrische wagen met een batterij of op waterstof.

Plus

  • Voor langere afstanden

  • Onbeperkte toegang tot stadscentra (LEZ)

  • Voordelige taxatie (voorlopig)

  • Lager verbruik (indien batterij opgeladen)

Min

  • Aankoopprijs

  • Twijfelachtig ecologisch effect

  • Vaak verminderd koffervolume (door batterij)

100% elektrische auto

De elektrische auto met batterij

Elektrische wagens met een batterij zijn de modellen die zich het meest ontwikkelen. De toekomst is duidelijk voor hen weggelegd, zeker in België, waar alleen zij na 2026 van een fiscale aftrekbaarheid van 100% zullen blijven genieten.

Voiture-vertes-batterie

Het rijbereik van deze voertuigen is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Reken tot 400 echte kilometers voor een middenklasse model met een degelijke batterij (ongeveer 70 kWh).

Elektrische auto’s zijn ook echt groen, zoals blijkt uit een studie van de befaamde organisatie Transport & Environment (T&E) die de CO2-voetafdrukken minutieus heeft ontleed: elektrische auto’s betalen hun “koolstofschuld” van de productie van de batterij terug in iets meer dan een jaar en ze besparen meer dan 30 ton CO2 tijdens hun levenscyclus in vergelijking met een conventionele auto met een verbrandingsmotor. Noteer hierbij dat deze cijfers rekening houden met de aard van de elektriciteit die in de batterij is opgeslagen.

In België zou de elektrische auto bijvoorbeeld 3 keer minder CO2 uitstoten dan een klassieke auto. De elektrische auto heeft veel troeven: de stille werking, de onmiddellijke reactie op het gaspedaal (omdat het koppel onmiddellijk beschikbaar is), de ruimte aan boord (omdat de mechanische elementen minder omvangrijk zijn en de batterijen nu ook beter geïntegreerd zijn).

Natuurlijk is er nog steeds de hoge prijs en het beperkt aantal openbare laadpunten. Maar ook hier zal verandering in komen, want de ontwikkelingen zijn zeer veelbelovend, zowel wat de laadtijd als de autonomie betreft.

Plus

  • De beste belastingvoordelen voor langere tijd

  • Bewezen ecologisch effect

  • Werkingsstilte

  • Intussen degelijke autonomie

  • Herverkoopwaarde nu verzekerd (2026)

Min

  • Prijs nog steeds hoog

  • Autonomie en oplaadtijd voor veelrijders

  • Nog te weinig oplaadpunten

De elektrische auto op waterstof

Waterstofauto’s zijn ook elektrische auto’s, maar ze gebruiken waterstof om hun elektriciteit direct aan boord te produceren. Dit proces vindt plaats in een brandstofcel.

mirai-seethru-blueprint

Het belangrijkste voordeel van deze aanpak is het rijbereik, maar ook de snelheid van opladen is een troef: in werkelijkheid komt het neer op een tankbeurt met waterstof. In afwachting van elektrische auto’s met superkrachtigere accu’s en een oplaadtijd van een paar minuten, is waterstof dus een valabel alternatief, maar pas wanneer waterstof met groene energie wordt aangemaakt (de productie is namelijk energieverslindend). Dit is momenteel zo in België en zelfs in Europa dankzij de beweging (en financiering) van de Green Deal.

De volgende jaren is het noodzakelijk om deze waterstof op grote schaal te produceren. Ook dit wordt bestudeerd, vooral met grote offshore windprojecten uitgevoerd met de betrokkenheid van onder andere Colruyt.

De waterstofauto blijft nog erg duur, ook al daalde de prijs de laatste jaren wel een beetje. Maar ook al blijven deze voertuigen 100% aftrekbaar, toch liggen ze met een prijs tussen 60.000 en 80.000 € niet binnen ieders financiële mogelijkheden.

Daarnaast is de echte hindernis de beperkte beschikbaarheid van waterstof in ons land: in België zijn er maar enkele tankstations aanwezig, waardoor de interesse beperkt blijft tot bedrijfswagenparken die over hun eigen tankinstallatie beschikken.

Plus

  • Fiscaal zéér interessant

  • Autonomie

  • Voltanken in 2 minuten

  • Overal toegang (LEZ, enz.)

Min

  • Gebrek aan tankstations

  • Waanzinnig hoge aankoopprijs

  • Noodzaak groene H2-productiemethode

  • Zeer beperkt marktaanbod

  • Herverkoopwaarde?

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
51.759 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
51.759 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.